Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kvalifikaci F1 v Melbourne ovládl Red Bull, vyhrál Vettel

Melbourne - Odloženou kvalifikaci na zahajovací Velkou cenu Austrálie v Melbourne vyhrál mistr světa formule 1 Sebastian Vettel před kolegou z Red Bullu, domácím Markem Webberem. Německý pilot si vyjel 37. pole position v kariéře časem 1:27,407 s náskokem 420 tisícin sekundy. Třetí skončil při svém debutu v barvách Mercedesu Brit Lewis Hamilton.

Sebastian Vettel
zdroj: Getty Images autor: Mark Thompson

O více než sekundu zaostal za trojnásobným šampionem Vettelem na pátém místě vicemistr světa Španěl Fernando Alonso z Ferrari, jenž by měl být podle prognóz největším Vettelovým soupeřem v boji o titul.

"Nebylo to nijak snadné v těchhle podmínkách. Povedla se mi dvě dobrá kola, jedno na hladkých pneumatikách a jedno na přechodných," konstatoval Vettel po kvalifikaci, jejíž druhá a třetí část byly přeloženy ze soboty kvůli dešti. Také dnes před začátkem programu lehce pršelo a část trati byla v kvalifikaci mokrá.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Austrálie

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:27,407, 2. Webber (Austr./Red Bull) 1:27,827, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:28,087, 4. Massa (Braz./Ferrari) 1:28,490, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 1:28,493, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:28,523, 7. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:28,738, 8. Grosjean (Fr./Lotus) 1:29,013, 9. Di Resta (Brit./Force India) 1:29,305, 10. Button (Brit./McLaren) 1:30,357.

První část se odjela v sobotu

Se zpožděním se v sobotu v Albert Parku odjela pouze první část kvalifikace, v níž byl na mokru nejrychlejší Němec Nico Rosberg z Mercedesu před Španělem Fernandem Alonsem z Ferrari a Francouzem Romainem Grosjeanem z Lotusu. Mezi šesticí vyřazených jezdců byl i Venezuelan Pastor Maldonado z Williamsu.

Několik jezdců svůj vůz v obtížných podmínkách nezvládlo a havarovalo, byl mezi nimi i exmistr světa Brit Lewis Hamilton, debutující v barvách Mercedesu.

"Bylo to absolutně správné rozhodnutí odložit to na zítřek, i když je to škoda. Už se stmívalo a pro jezdce by to bylo nebezpečné. Snad se to přes noc vybere a zítra bude lépe," uvedl v sobotu šéf Red Bullu Christian Horner. Hvězda jeho týmu, mistr světa Němec Sebastian Vettel, zajel v úvodní části sedmý čas.

Podle Rosberga byly podmínky riskantní, přesto odložení kvalifikace trochu litoval. "Povedlo se mi mokré trati přizpůsobit a auto na tom jelo skvěle," uvedl. Své ambice nechtěl odhadovat. "Na suchu to bude rozhodně těžší," dodal.

K přeložení kvalifikace na den závodu museli sáhnout pořadatelé kvůli počasí poprvé od japonské Grand Prix v roce 2010. Při stejné Velké ceně se jela kvalifikace až v neděli i před devíti lety.

Přeložení kvalifikace se nezamlouvalo šéfovi McLarenu Martinu Whitmarshovi. "Radši bych jel dneska, program je nabitý," uvedl Whitmarsh.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články