Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kvalifikaci F1 v Austrálii ovládly vozy Red Bull

Melbourne - Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Austrálie vozů formule 1 v Melbourne vyhrál Němec Sebastian Vettel. V první řadě na startu ho doplní jeho australský kolega z týmu Red Bull Mark Webber, který byl o 116 tisícin sekundy pomalejší. Do závěrečné části kvalifikačních jízd už nečekaně nezasáhl Lewis Hamilton, který obsadil až jedenácté místo. Michael Schumacher skončil s mercedesem sedmý.

Do druhé řady se postaví vítěz úvodního závodu sezony Fernando Alonso s ferrari a obhájce titulu Jenson Button z McLarenu. Sedminásobného mistra světa Schumachera, který na nejrychlejšího jezdce kvalifikace ztratil více než sekundu, předčili ještě Felipe Massa a stájový kolega slavného Němce Nico Rosberg.

Dvaadvacetiletý Vettel triumfoval v kvalifikaci i v prvním závodu sezony v Bahrajnu. Tentokrát navíc sebral vytouženou pole position svému stájovému kolegovi Webberovi, který jede na domácí půdě. "Je to Markův domácí závod, ale on loni zas vyhrál kvalifikaci v Německu, tak jsem mu to vrátil. Hlavně je to skvělý výsledek pro nás oba a pro celý tým," usmíval se v cíli Vettel. "Minulý závod v Bahrajnu nám tolik nevyšel, snad to tu napravíme," připomněl, že po triumfu v kvalifikaci obsadil v Bahrajnu čtvrté místo a Webber osmé.

Počasí bude nevyzpytatelné

Vettel očekává, že nedělní závod mohou ovlivnit předpovídaný déšť, silný vítr a časté nehody. Proto bude důležité zvolit správnou strategii. "Mohlo by být hodně nehod a často může vyjíždět safety car. Hlavní proto bude zajet závod bez problémů a dovézt auto bezpečně do cíle," dodal Vettel.

Lewis hamilton byl z jedenáctého místa rozladěný. "Měl jsem pocit, že na voze nic nefunguje. Hlavně nedržel na silnici. Snažil jsem se jet na hraně, ale nebyl tam žádný přítlak. Byl to jeden z těch dnů, který musíte nechat za sebou a soustředit se na zítřek," uvedl Hamilton.

Kvalifikace na Velkou cenu Austrálie:

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:23,919,

2. Webber (Austr./Red Bull) 1:24,035,

3. Alonso (Šp./Ferrari) 1:24,111,

4. Button (Brit./McLaren) 1:24,675,

5. Massa (Braz./Ferrari) 1:24,837,

6. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:24,884,

7. Schumacher (Něm./Mercedes) 1:24,927,

8. Barrichello (Braz./Williams) 1:25,217.

Jezdci stáje Ferrari Felipe Massa a Fernando Alonso
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články