Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Přípravné utkání

Kvalifikace na domácí GP českým jezdcům nevyšla

Brno - Dvojici pravidelných českých účastníků mistrovství světa silničních motocyklů Karlu Abrahamovi a Jakubu Kornfeilovi se příliš nevydařila kvalifikace na domácí Velkou cenu v Brně. Abraham obsadil v kategorii MotoGP poslední sedmnáctou pozici, Kornfeil byl ve stopětadvacítkách dvacátý. Zatímco Abraham odstartuje v neděli z šesté řady, Kornfeil ze sedmé.

První Čech v královské kubatuře tak na Masarykově okruhu pokračoval i v sobotu odpoledne v nepříliš vydařených výkonech na suché trati. Dopoledne v tréninku na mokru byl Abraham sice jedenáctý, ale když se odpoledne vyjasnilo, na nejlepší ztrácel. Od nejrychlejšího Španěla Daniela Pedrosy, který si zajistil první pole position v sezoně, jej nakonec dělilo 2,355
sekundy.

"Moc spokojený nejsem. Mělo to být lepší," uznal Abraham. O lepší výsledek jej možná připravil i pád, který pramenil z jeho problémů s brzdami. "Věděl jsem o tom problému, ale mechanici by nestihli motorku upravit. Musel jsem posunout dál brzdný bod, díky čemuž mi ujíždělo kolo na nájezdu do zatáček," uvedl jedenadvacetiletý jezdec.

I přes nevydařenou sobotu Abraham věří, že v hlavním závodě se mu bude dařit více. "Budu rád za každého předjetého jezdce," řekl Abraham, kterému se v Brně tradičně nedaří. Do cíle tam při MS dojel jen jednou z šesti startů, v roce 2007 byl čtrnáctý.

Nejrychlejšího času ve třídě do 125 ccm dosáhl v Brně Španěl Nicolás Terol, za kterým Kornfeil zaostal o 2,867 sekundy. "Samozřejmě jsem čekal, že to bude lepší. Ze začátku kvalifikace jsem se pohyboval kolem desátého jedenáctého místa a pak, když jsem vyjel na nových gumách, tak jsem věřil, že zajedu čas 2:09, a vypadalo to, že ho i zajedu. Pak ale začala zlobit motorka a připadalo mi, že je to přidřené," řekl zklamaný Kornfeil.

Mechanici v depu nakonec zjistili, že se mu poškodil brzdový disk. "Kousek se tam vylomil a drhnulo to o třmen, což následně brzdilo motorku. Mohl jsem jezdit jen časy kolem 2:12, což byla tragédie," uvedl osmnáctiletý pilot.

Kornfeil přitom chtěl doma bojovat o stupně vítězů nebo se alespoň pokusit navázat na loňské páté místo. "Nic nevzdávám. Pokud se mi podaří start a budu mít první kolo dobré, tak bych mohl být v desítce. Hlavně ale musí motorka jet," řekl.

Kornfeil jede třetí závod na továrním motocyklu Aprilia, ale stále má technické problémy. "Není to moje chyba, ani chyba mechaniků. Všichni do toho dáváme vše, ale je to technika. Stalo se. Zatím mi to asi není souzeno a budu si muset nějaký závod počkat," dodal Kornfeil.

Do nedělního hlavního závodu kubatury do 125 ccm se kvalifikovali i Miroslav Popov a Ladislav Chmelík, kteří startují v jedenáctém dílu mistrovství světa na divokou kartu. Popov byl sedmadvacátý a Chmelík třiatřicátý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články