Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kornfeila srazila penalizace na 23. místo, Abraham byl v kvalifikaci devatenáctý

Jakub Kornfeil se v závěru kvalifikace mistrovství světa siliničních motocyklů na Grand Prix v nizozemském Assenu prodral na jedenácté místo. Jenže solidní umístění přijde vniveč kvůli nepříjemnému rozhodnutí. Do nedělního závodu kategorie Moto3 odstartuje pilot stáje Redox Prüstel GP z 23. místa kvůli penalizaci z pátečního tréninku. Karel Abraham skončil v kvalifikaci třídy MotoGP devatenáctý.

Jakub Kornfeil při kvalifikaci v Assenu
zdroj: Automotodrom Brno autor: Lukáš Ston

Tři tréninky se mu výsledkově vydařily, dojel dvakrát šestý a sedmý. Jenže v pátek večer se dozvěděl o penalizaci, která byla odůvodněná jako pomalá jízda či čekání na trati. Do kvalifikace šel s vědomím, že odečte dvanáct míst. "Je to naprd a nestandardní. Většinou se trest dozvím v neděli ráno po warm upu nebo v sobotu po kvalifikaci. Teď jsem věděl o penalizaci už v pátek a v kvalifikaci vám to pořád běží hlavou," vadilo pětadvacetiletému Kornfeilovi po kvalifikaci v Assenu.

Podobný typ penalizace se často nevidí. "Byl jsem potrestaný za to, že jsem jel v jednom kole o pět vteřin pomaleji než ve svém nejrychlejším. Přede mnou kilometr nikdo nebyl, za mnou také nikdo. Nikoho jsem neomezil ani neohrozil. Jestliže chtějí udělovat penalty za takovéto blbosti, tak je to špatně. Akorát to vrhá špatné světlo na tento sport," štvalo Kornfeila.

V kvalifikaci mu nevyhovovalo ani nastavení motorky. Delší dobu jezdil časy kolem dvacáté příčky a podstatnou část kvalifikace strávil i v boxu. "Počítal jsem dvacet plus dvanáct, to je pozice třicet dva. Tolik nás ani nejezdí a budu určitě poslední," řekl devátý muž průběžného pořadí.

Je nám líto, video expirovalo.
Kornfeil odstartuje v Nizozemsku z 23. místa

Do Kornfeilovy motorky narazil týmový kolega

V předposledním kole kvalifikace navíc přišel další smolný moment. Kolize s týmovým kolegou Marco Bezzecchim. "Jel jsem před ním. Vůbec jsem o kontaktu nevěděl, jen jsem slyšel, že mám za sebou nějakou motorku. Došlo mi, že to byl Marco, protože jsem byli domluvení, že se za mnou vytáhne. Je to škoda, protože šel strašně pozdě na brzdy. Já šel na brzdy v podstatě úplně stejně jako vždycky. Navíc šlo o mé nejrychlejší kolo, takže jsem opravdu neměl v úmyslu někoho zbrzdit," popsal kyjovský rodák.

Italský lídr šampionátu ťukl na zadní části Kornfeilova motocyklu v kole, které měl Bezzecchi rozjeté na slibný čas. Vyjel do kačírku a nakonec se mu počítal čas dřívějšího kola, díky němuž skončil osmý. "Prostě do mě napálil, zapomněl brzdit, to je celé. Byl trochu naštvaný, ale pak to z něj spadlo a naprosto vše chápal," uvedl Kornfeil.

V závěrečném kole se dostal český jezdec na čas 1:43,030 minuty a obsadil jedenácté místo. Do závodu ale vyrazí až z osmé řady. "Neházím flintu do žita. V závodě musím odvést na trati maximum. Penalizováno bylo i dalších pět jezdců. Budu se snažit jet pořád dopředu," prohlásil jezdec, který o 991 tisícin sekundy zaostal v kvalifikaci za vítězným Španělem Jorgem Martínem.

Druhý český závodník Abraham skončil v nejprestižnější třídě MotoGP na devatenáctém místě a nepostoupil do druhé části kvalifikace, která se týká nejlepších deseti jezdců. "Loni by takový výsledek byl hodně špatný, ale teď jsem velmi spokojený. Důvod je jednoduchý. Jsme v týmu i s kluky mechaniky přesvědčení, že jedeme na limitu motorky. Kluci už neví, co s tím udělat," sdělil brněnský rodák.

Abrahamovi nesedí v Assenu pouze "vracák"

Abraham má zatím z Assenu dobrý pocit a uvědomuje si pouze jednu rezervu. "Je tady jedna zatáčka, ve které nejsem moc dobrý. Tuším pátá, takový vracák. Jinak čas byl dobrý. Álvaro, který dojel dvanáctý, nemá ani o desetinu lepší čas," porovnal výkon s kolegou Bautistou ze stáje Ángel Nieto Team.

Motivaci měl jasnou. Abraham v závěrečných kolech kvalifikace pronásledoval zkušeného Španěla Dani Pedrosu z předního továrního týmu Repsol Honda. "Myslel jsem si, že na tom Pedrosa bude o trochu líp. Kromě jedné zatáčky jsem se cítil v podstatě všude silnější než on. V zadním úseku jsem ho dokonce hodně dojížděl," povídal osmadvacetiletý závodník.

V závodě si mohou spolupráci zopakovat. "Většinou to bývá tak, že Pedrosa bojuje o dobrá místa, i když se mu nepovede kvalda. Je to dobré, že jsme na startu vedle sebe, teoreticky mně může trochu pomoct, ale nikdo neví jak se mu bude dařit. Chci bojovat o body, což si myslím, že není nemožné. Byl by naprostá pecka odvést si odsud bod nebo i víc. Jel bych domů šťastný," dodal Abraham.

Kvalifikaci Moto2 ovládl Ital Francesco Bagnaia, v MotoGP slavil Marc Márquez. V neděli startuje v jedenáct hodin dopoledne závod Moto3, dvacet minut po poledni Moto2 a královská třída v jednu hodinu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články