Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Kornfeil v kvalifikaci spadl, pak zajel až 24. čas, Abraham sedmnáctý

Brno – Smůlu měl Jakub Kornfeil v kvalifikaci na GP České republiky v Brně. Český motocyklista, který jezdí v Moto3 měl hned v úvodu pád a dostal se na trať až v závěru, kdy stihl odjet jen jediný okruh a měl čtyřiadvacátý čas. O něco úspěšnější byl v nejsilnější kubatuře MotoGP Karel Abraham, který byl v kvalifikaci sedmnáctý nejrychlejší, když zajel čas 1:56,786, což je vůbec jeho brněnské maximum. Do závodu odstartuje ze šesté řady. Karel Hanika v Moto2 byl v kvalifikaci dvaatřicátý.

17. Abraham: Jsem spokojený

Nejrychlejší čas v královské kategorii MotoGP zajel úřadující mistr světa Marc Márquez ze Španělska, který po devíti závodech také vede průběžné pořadí mistrovství světa. V první řadě na nedělním startu jej doplní Ital Valentino Rossi a další Španěl Dani Pedrosa. 

"S časem jsem naprosto spokojený, je úžasný. Je nejlepší, který jsem si tady oficiálně zajel, a myslím si, že je výborný a rychlý. Abych se dostal do druhé kvalifikace, tak mi scházela necelá půlvteřina, což taky není moc. Spokojený jsem i celkově," řekl Abraham, který považuje kvalifikaci za výborný základ pro nedělní závod.  "Samozřejmě, že bych byl radši, kdybych byl o nějakou příčku lepší, ale sedmnácté místo je výborný základ do nedělního závodu," doplnil.

"Po této kvalifikaci nejsme ze hry o další body, ba naopak. A doufám, že se to podaří a nějaké utrhnu," uvedl sedmadvacetiletý jezdec.

24. Kornfeil: Doufal jsem v elitní patnáctku

Překvapivým vítězem kvalifikace nejslabší kubatury Moto3 se stal Gabriel Rodrigo z Argentiny. Je tak prvním Argentincem od roku 2004, kterému se to podařilo.  

"Jsem nakonec rád, že jsem po tom všem zajel 2:10,1. Myslím si, že jsme měli našláplé na hodně dobrou kvalifikaci a už v prvním kole, ve kterém jsem spadl, jsme s Rodrigem jeli hodně velký kalup a bylo to na 2:09 něco. Je to hodně velká škoda," řekl Kornfeil, jenž v dopoledním třetím tréninku zajel 17. čas a doufal v umístění v elitní patnáctce. Nakonec do závodu odstartuje z osmé řady.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvalifikaci MotoGP v Brně ovládl Márquez, Abraham dojel 17.

Po havárii, kdy se dostal do kontaktu s Argentincovým motocyklem, však byl rád, že vůbec zajel jedno měřené kolo. Čtyřiadvacetiletý Čech, který byl před rokem v Brně šestý, přiznal, že měl po pádu hvězdičky před očima a bál se, že má otřes mozku. Když poté mechanici upravili značně poničený motocykl a on se vydal zkušebně na trať objet jedno kolo, měl nefunkční brzdy. "I když v boxech bylo všechno hodně hektické, nevím, jak se to mohlo stát. Myslel jsem, že v plné rychlosti opět havaruji," uvedl Kornfeil s tím, že i když se v závěru vydal na trať odjet jedno měřené kolo, měl motocykl k ideálu hodně daleko. 

32. Hanika: Musím se hodně učit

Karel Hanika, který startuje ve Velké ceně České republiky na divokou kartu skončil v kvalifikaci Moto2 na dvaatřicáté - poslední pozici a do nedělního závodu tak vyrazí až z jedenácté řady. 

"Začínali jsme tady od nuly a to, že jsme momentálně zhruba dvě vteřiny od první, hodnotím pozitivně. Mám za sebou prakticky jen tři ostré tréninky na této motorce a ještě se toho musím hodně učit," řekl Hanika, jenž letos startuje ve vytrvalostních závodech endurance. "Pokud se v neděli závod pojede na suchu, tak věřím, že jsem schopný udržet tempo, jaké jsem jel dnes. Kdyby se jelo na vodě, bude potřeba jet opatrně a vyvarovat se chyb," dodal Hanika.

Kvalifikace na Velkou cenu České republiky, závod MS silničních motocyklů:

MotoGP: 1. M. Márquez (Šp./Honda) 1:54,981, 2. Rossi (It./Yamaha) -0,092, 3. Pedrosa (Šp./Honda) -0,138, ...17. Abraham (ČR/Ducati) nepostoupil do 2. části kvalifikace.

Moto2: 1. Pasini (It./Kalex) 2:02,611, 2. Oliveira(Portug./KTM) -0,032, 3. Morbidelli (It./Kalex) -0,050, ...32. Hanika (ČR/Kalex) -2,251.

Moto3: 1. Rodrigo (Arg./KTM) 2:08,571, 2. Fenati (It./Honda) -0,150, 3. Guevara (Šp./KTM) -0,303, ...24. Kornfeil (ČR/Peugeot) -1,597.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články