Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kornfeil skončil v deštivé Velké ceně ČR šestý, vyhrál Skot McPhee

Brno – Jakub Kornfeil obsadil ve Velké ceně České republiky silničních motocyklů kategorie Moto3 šesté místo a připsal si třetí nejlepší výsledek probíhající sezony. Z premiérového vítězství v seriálu mistrovství světa se radoval Skot John McPhee, kterému k triumfu pomohl i pád lídra šampionátu Brada Bindera. Závod třídy Moto2 opanoval Němec Folger a prestižní MotoGP Brit Crutchlow, Valentino Rossi skončil druhý.

Třiadvacetiletý Kornfeil do závodu výborně odstartoval. Ze třetí řady se rychle posunul až na třetí místo. Během druhého kola byl dokonce druhý a stíhal vedoucího Jorgeho Martína. Poté však pořadím mírně klesal.

Většinu závodu se držel ve skupince bojující o sedmé místo. K mírnému posunu vpřed mu pomohly pády soupeřů. Vedle Bindera na mokrou trať doplatili i Khairul Idham Pawi nebo Aron Canet.

"V úvodu to bylo skvělé. Já jsem jen nedokázal udržet tempo kluků vepředu, což mě štvalo. Šesté místo je ale dobré, je to hromada bodů, které se počítají. Na pódium jsem dnes neměl, to si musím přiznat," řekl Kornfeil.

Ocenil i práci mechaniků při přípravě motocyklu a zároveň byl rád, že svoji hondu neponičil při nějakém pádu. "Snažil jsem se všechny držet za sebou, jak to šlo. Věděl jsem, že když se dostane někdo dopředu, tak mně může ujet. Zatáčky jsem tak najížděl defenzivně a držel jsem stopu, což se mi prakticky dařilo až do cíle," pokračoval jezdec týmu Drive M7 SIC.

Šesté místo je pro Kornfeila druhým nejlepším výsledkem na brněnské trati. Lépe skončil pouze při premiéře v roce 2010, kdy byl pátý. V průběžném pořadí MS zůstal desátý s 68 body. Po dnešku už ale má čtrnáctibodový náskok před jedenáctým Pawim, který po pádu v Brně nebodoval.

Druhý domácí jezdec na startovním roštu Karel Hanika, jedoucí na divokou kartu, dojel v Brně šestnáctý a těsně mu unikla bodovaná pozice. "Jsem spokojený hlavně s tím, že náš cíl byl dojet závod, což se nám za těžkých podmínek podařilo. To, že chybělo místo k bodu, samozřejmě mrzí," uvedl Hanika, jenž na patnáctého Němce Philippa Öttla ztratil 14 sekund.

"Normálně bývám za deště rychlejší, ale dnes mi to nesedlo. Na začátku jsme si přáli vodu, ale na konci víkendu bych byl radši za sucho, tam jsme měli větší šance získat body. Ale dojeli jsme, to je dobré," dodal Hanika.

MotoGP v Brně: Zleva Valentino Rossi z Itálie, vítěz závodu Brit Cal Crutchlow a Španěl Marc Márquez
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Jezdci MotoGP jako jediní v Brně nezávodili v dešti a postupně se měnící podmínky do výsledků výrazně promluvily. Nejlépe se s nimi vyrovnal Crutchlow. Rossi v druhé polovině závodu předvedl skvělý výkon a dokázal se posunout z třinácté pozice až na druhou. Třetí byl lídr průběžného pořadí Španěl Marc Márquez. Fenomenální Ital se alespoň posunul na druhé místo seriálu před Jorgeho Lorenza ze Španělska, který tentokrát nebodoval.

Cítím se skvěle. Byl to fantastický závod. Mám za sebou nejlepší den závodní kariéry," radoval se Crutchlow, jemuž se začalo dařit v druhé polovině sezony. "Motorka i pneumatiky fungovaly výborně, pomohlo nám i to, že jsme je dobře zvolili. I když jsme trošku riskovali. Musím ale říct, že i když jsem dnes vyhrál, nejemotivnější den jsem zažil před třemi týdny, kdy se mi narodila dcera," podotkl. 

Přitom závodní víkend se pro něj dlouho nevyvíjel dobře. V sobotu havaroval a jeho motocykl skončil až za ochranným plotem. "Takže mechanici museli až do půlnoci dávat vše dohromady. Tohle byl dobrý způsob, jak se jim odvděčit," řekl.

Návštěvnost Velké ceny v Brně klesla pod 200 tisíc diváků

Závody Velké ceny České republiky silničních motocyklů v Brně navštívilo v průběhu tří dnů 181 705 diváků, poprvé po deseti letech tak návštěvnost klesla pod 200 tisíc fanoušků. Důvodem bylo zejména deštivé počasí v neděli, kdy na Masarykův okruh podle informací pořadatelů a společnosti Dorna, promotéra světového šampionátu, zavítalo jen 82 066 diváků. Před rokem přitom do Brna od pátku do neděle přijelo 248 434 diváků, což bylo nejvíce v historii. Nedělní hlavní závody loni sledovalo 138 752 fanoušků. 

Vcelku spokojený byl i Rossi. "Na začátku jsem byl zoufalý a myslel jsem si, že jsme udělali chybu (s volbou pneumatik). Nakonec to ale bylo hodně zajímavé. Nevyhrál jsem, ale posunul jsem se na druhé místo v mistrovství světa, což je fajn," uvedl Rossi.

Na Márqueze ztrácí 53 bodů. "Jestli ho můžu předstihnout? Popravdě ne," řekl realisticky devítinásobný světový šampion. "Do dalších závodů dám ale všechno a uvidíme. I boj o druhé místo bude hodně náročný," poukázal Rossi na své pronásledovatele.

Závod Moto2 vyhrál v Brně Folger před Rinsem

Závod Moto2 vyhrál v Brně Němec Jonas Folger a oslavil první výhru v této sezoně mistrovství světa. Druhý byl Španěl Alex Rins, třetí Brit Sam Lowes. Folger si na mokré trati Masarykova okruhu dojel pro páté vítězství v kariéře, v Brně vyhrál podruhé po čtyřech letech. Lídr šampionátu a obhájce prvenství Francouz Johann Zarco skončil až jedenáctý.

Velká cena České republiky, závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně:

Moto3:

1. McPhee (Brit./Peugeot) 45:36,087, 2. Martín (Šp./Mahindra) -8,806, 3. Di Giannantonio -9,777, 4. Bastianini -10,654, 5. Antonelli (všichni It./Honda) -13,872, 6. Kornfeil (ČR/Honda) -15,533, ...16. Hanika (ČR/KTM) -57,814.

Průběžné pořadí MS (po 11 z 18 závodů):

1. B. Binder (JAR/KTM) 179 b., 2. Navarro (Šp./Honda) 118, 3. Bastianini 94, 4. Fenati (It./KTM) 93, 5. Bagnaia (It./Mahindra) 90, 6. Bulega (It./KTM) 89, ...10. Kornfeil 68.

Moto2:

1. Folger (Něm./Kalex) 45:30,342, 2. Rins (Šp./Kalex) -5,175, 3. Lowes (Brit./Kalex) -9,021, 4. Pasini (It./Kalex) -14,763, 5. Á. Márquez (Šp./Kalex) -17,959, 6. Syahrin (Malaj./Kalex) -24,247.

Průběžné pořadí MS (po 11 z 18 závodů):

1. Zarco (Fr./Kalex) 181, 2. Rins 162, 3. Lowes 137, 4. Folger 108, 5. Lüthi (Švýc./Kalex) 106, 6. Morbidelli (It./Kalex) 94. 14:00 MotoGP.

MotoGP:

1. Crutchlow (Brit./Honda) 47:44,290, 2. Rossi (It./Yamaha) -7,298, 3. M. Márquez (Šp./Honda) -9,587, 4. Baz (Fr./Ducati) -12,558, 5. Barberá (Šp./Ducati) -13,093, 6. Laverty (Ir./Ducati) -13,812.

Průběžné pořadí MS (po 11 z 18 závodů):

1. M. Márquez 197, 2. Rossi 144, 3. Lorenzo (Šp./Yamaha) 138, 4. Pedrosa (Šp./Honda) 109, 5. Viňales (Šp./Suzuki) 100, 6. Iannone (It./Ducati) 96.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články