Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Kopecký po první etapě vede před Pechem

Zlín - Tovární jezdec Škody Jan Kopecký míří za třetím vítězstvím na Barum rallye Zlín. Lídr průběžného pořadí mistrovství Evropy, jehož je populární soutěž vedle českého šampionátu součástí, je po sobotní první etapě v čele s náskokem 37 sekund před Václavem Pechem. Třetí místo patří Romanu Krestovi, který se ve Zlíně loučí se svou aktivní kariérou.

Jan Kopecký
zdroj: ČTK autor: Zdeněk Němec

Kopecký je v čele "Barumky" od páteční večerní městské rychlostní zkoušky a doposud ovládl všech devět měřených testů. "Máme skvěle připravené auto. Od začátku jsem šlapal na plyn a nešetřil jsem se. Při závodech mistrovství Evropy to ani jinak nejde," řekl Kopecký, který jen mírně zvolnil na dnešní závěrečné erzetě. "Jelo se za tmy a mezi stromy. Nechtěl jsem udělat zbytečnou chybu," podotkl.

Od začátku je za ním Pech, který kraluje českému mistrovství. "Honza jede opravdu rychle. My jedeme na maximum, ale nestačíme mu," přiznal Pech, který má momentálně náskok 28 sekund na Krestu. "Bude to souboj o druhé místo, snad Roman moc nezrychlí," řekl Pech. Krestovi ke třetímu místu pomohla i minutová penalizace Jaromíra Tarabuse za předčasný vjezd do časové kontroly. Čtvrtý Tarabus aktuálně za Kopeckým zaostává o 1:51 minuty.

Pátý je nejlepší ze zahraničních jezdců Sepp Wiegand z Německa, který startuje s podporou mladoboleslavského továrního týmu. V rallye už nepokračuje řada adeptů na medailové umístění, po nehodě musel skončit Kopeckého týmový kolega Fin Esepekka Lappi z Finska; technická závada zastavila Tomáše Kostku a nedaří se ani Pavlu Valouškovi, jehož přibrzdil i defekt.

O vítězi 43. ročníku rallye se rozhodne v neděli, kdy je na programu zbývajících šest rychlostních zkoušek. "Rozhodnuto ještě zdaleka není. Zkušenosti z minulosti jsou pro mě důrazným varováním před jakýmkoliv podceněním situace," dodal Kopecký, který v roce 2010 odstoupil po jezdecké chybě z prvního místa.

Barum rallye, závod seriálu mistrovství Evropy a mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích - po 1. etapě:

1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia S2000) 1:13:56,1, 2. Pech, Uhel (Mini John Cooper Works S2000) -37,5, 3. Kresta, Gross (Škoda Fabia S2000) -1:05,5, 4. Tarabus, Trunkát (Škoda Fabia S2000) -1:51,7, 5. Wiegand, Frank (Něm./Škoda Fabia S2000) -1:56,9, 6. Jakeš, Norek (Mitsubishi Lancer Evo IX) -5:24,5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články