Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kopecký míří po Kubicově havárii k výhře na Kanárech

Las Palmas (Španělsko) - Český automobilový jezdec Jan Kopecký obhájil prvenství v Rallye Kanárské ostrovy. Továrnímu pilotovi Škody se spolujezdcem Pavlem Dreslerem pomohla k prvenství havárie Poláka Roberta Kubici, který musel v úvodu druhé etapy odstoupit z vedoucí pozice kvůli nepojízdnému citroënu.

Jan Kopecký
zdroj: ISIFA/LN

Kopecký ve třetím dílu mistrovství Evropy navázal za volantem fabie na triumf z úvodní Jänner rallye a vrátil se do čela průběžného pořadí. Na předchozí soutěži v Lotyšsku nestartoval. Ve Španělsku zvítězil s náskokem minuty a 52 sekund na Ira Craiga Breena s peugeotem, třetí skončil domácí Luis Monzón s vozem Mini Cooper. Ve druhé etapě byl Kopecký nejrychlejší ve čtyřech z šesti testů.

Kubica havaroval v celkově desáté rychlostní zkoušce. Bývalý pilot formule 1 přitom vyhrál v pátek všech osm testů a do druhého dne vstoupil s náskokem 67 sekund na Kopeckého.

Český pilot pak v deváté zkoušce získal poprvé Kubicův skalp a nejrychlejší byl i v desáté, ve které polský jezdec po chybě narazil do svodidel a s poškozenou zadní částí vozu nebyl schopen pokračovat.

"V pravotočivé zatáčce začal pozdě brzdit a při nárazu zničil kolo. Týmu oznámil, že je v pořádku, ale závod pro něj skončil," uvedl Kubicův tým. Kubica na Kanárských ostrovech zahájil sezonu, v níž absolvuje mistrovství světa v kategorii WRC2. Premiéru by si měl odbýt při Portugalské rallye od 11. dubna.

K závodnímu sportu se Kubica naplno vrací po těžké havárii v únoru 2011 při rallye v Itálii, po níž málem přišel o ruku. Nehodu měl i loni v září, kdy skončil rovněž v Itálii nezraněn mimo trať v lese za volantem subaru. V listopadu pro změnu ve Francii po dalším karambolu shořel citroën, který řídil.

Výsledky

1. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia S2000) 2:24:30,9, 2. Breen, Nagle (Ir./Peugeot 207 S2000) -1:52,4, 3. Monzón, Déniz (Šp./Mini Cooper S2000) -3:18,9, ...17. Tlusťák, Vyoral (ČR/Škoda Fabia S2000) -14:05,2.

Průběžné pořadí ME: 1. Kopecký 76, 2. Breen 58, 3. Ketomaa (Fin./Ford Fiesta S2000) 39, ...8. Pech (ČR/Mini John Cooper Works S2000) 20, 9. Černý (ČR/Škoda Fabia S2000) 20.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články