Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kola už se točí, pro zvědavé oči

Brno - Nikoliv po obvyklé třítýdenní letní přestávce, ale pouhých pět dnů po Velké ceně USA, se ostře sledovaný kolotoč mistrovství světa silničních motocyklů přesouvá na tradiční a mezi jezdci oblíbenou štaci, Grand Prix České republiky na Masarykově okruhu u Brna. Nahlédněme pod pokličku atmosféry, která v prvních hodinách panovala v zákulisí nejvýznamnějšího motocyklového podniku na našem území.

Vyprázdněný paddock a spasitel Rossi

To hlavní přijde v neděli. Ostrý závod o mistrovské body a největší nápor fanoušků. A tak na páteční trénink byly přírodní tribuny kolem okruhu, jehož délka je 5 403 metrů a který má osm pravých a šest levotočivých zatáček, víc než poloprázdné. Také v paddocku, neboli v parkovišti přepravních kamionů, kde mají zázemí jednotlivé stáje, zatím panuje zdánlivý klid a pohoda. Jako by všichni ještě dospávali časový posun po návratu ze severoamerického kontinentu. Přesto sběratelé autogramů či památečních fotografií neztráceli ostražitost. A to přesto, že se museli smířit s tím, že řadu slavných jezdců tentokrát v Brně neuvidí. Předchozí závod v Indianapolis řádně pročesal startovní listinu v nejprestižnější kategorii MotoGP.

Ze zdravotních důvodů tak po těžkých pádech českou Grand Prix vynechají hned dva bývalí mistři světa. Ten, který v roce 2006 vyhrál nejsilnější kubaturu ještě o objemu 990 ccm, Američan Nicky Hayden. A na poslední chvíli si pořadatelé škrtli i jméno úřadujícího šampiona, Caseyho Stonera z Austrálie. Což znamená, že při ohlášené derniéře jeho sportovní kariéry s koncem sezony už ho na Masarykově okruhu v přímé akci neuvidíme. Asi. Pokud si své trochu překvapivé a předčasné rozhodnutí opustit svět rychlých motocyklů s časem nerozmyslí. Však už to před ním učinily jiné legendy.

Nelze vyloučit, že díky těmto "neschopenkám" (nesmíme zapomenout ani na dříve zraněného Španěla Barberu) se celý víkend v MotoGP scvrkne do vyřešení tajenky, vyhraje-li hlavní závod jiný ze španělských jezdců Jorge Lorenzo, nebo jeho krajan Dani Pedrosa. Dva největší aspiranti na titul. Pokud tedy v zákulisí chyběly aktuální veličiny, nescházely tam jiné tváře motosportu.

Hodně vidět byl Loris Capirossi, který teprve loni na podzim ukončil po dvaadvaceti letech bohatou kariéru a teď se proháněl po brněnském paddocku v civilu na elektrickém motocyklu, rozdával úsměvy, podpisy a ochotně se dal vyfotografovat s těmi nejodvážnějšími fanoušky, co se ho nebáli oslovit.

Po pěti týdnech se na okruh vrátil náš Jakub Smrž, tentokrát v doprovodu mladšího bratra a rovněž závodníka Matěje. Kubův zaměstnavatel v šampionátu superbiků z finančních důvodů odřekl start celého týmu při premiéře tohoto konkurenčního seriálu v Moskvě, a tak měli bratři Smržové čas se z role jezdců proměnit do pozice nestranných pozorovatelů.

A v záplavě povědomých obličejů jste nepřehlédli ani sportovce ze zcela jiného odvětví, z ledního hokeje. O berlích pajdajícího slovenského útočníka Róberta Petrovického, oporu brněnské Komety, jemuž zdravotní problémy předčasně ukončily minulou, pro jeho tým úspěšnou sezonu a teď mu ji zase zhruba o měsíc oddálí.

Zdaleka největší šílenství mezi fanoušky v paddocku však tradičně rozpoutal - kdo jiný než Valentino Rossi. Zatímco na Pedrosu i Lorenza nečekal s propiskou nebo fotoaparátem v ruce prakticky nikdo, na Rossiho houf věrných ctitelů. A to přesto, že jeho výkonnost přímo na trati je už druhým rokem hodně mizerná.

Padesátka jako dárek i k výbornému času

Z českého pohledu zvládl první den na Masarykově okruhu nejlépe Jakub Kornfeil. Vždyť rychlejší než on byl mezi "moto trojkama" jen Španěl Viňales! Přesto ani povzbuzující výsledek z druhého měřeného tréninku nic nezměnil na plánech pro sobotní kvalifikaci – skončit do desátého, maximálně dvanáctého místa. To znamená, nerozjíždět závod z horší než čtvrté startovní řady. "To je strop. Pak už by se mi těžko hledala cesta kupředu a šance na dobrý výsledek by byla hodně mizivá."

Dvě minuty, devět sekund a 752 tisícin sekundy. To je čas, který zaznamenal v nejlepším měřeném kole. "Ale věřím, že bych to mohl stlačit pod dvě minuty devět sekund, protože v sobotu bude asfalt víc pogumovaný, bude lépe vyjetá ideální stopa, a pokud se chytnu nějakého dobrého jezdce, který mne potáhne a dostane do tempa, proč ne?" zamýšlel se sympatický mladík a zdůraznil, že celý pátek vlastně s mechaniky jen hledali ideální nastavení. "Při každé zastávce v boxech jsme něco nepatrně pozměnili. Nejdříve se to nepovedlo, pak to bylo lepší a lepší," usmíval se rodák z Kyjova, jemuž připravili příjemné překvapení i členové fanklubu, když mu následně věnovali speciální dopravní značku s číslem 50.

Nejednalo se však o žert, například v souvislosti s omezením rychlosti, ale o upozornění, že nedělní závod bude jeho jubilejním, padesátým, v seriálu MS motocyklů. "A já to ani nevěděl. Nijak jsem si to nepočítal, dokud mi to v pátek ráno neřekli," svěřil se devatenáctiletý závodník, který zatím nic oslavovat nehodlá. "Jsem rád, že máme karavan uvnitř paddocku, je s postelí i se sprchou, a tak se na rozdíl od většiny jezdců z kategorie Moto3 nemusím nikam stěhovat. A hned po večeři, někdy po osmé, půjdu spát. Jsem totiž pěkně utahaný."

O tom, jak to dopadne s ambicemi Jakuba Kornfeila na nejlepší umístění v kariéře, budeme moudřejší v neděli. Závod třídy Moto3 startuje v jedenáct hodin dopoledne, Karel Abraham v královské kubatuře MotoGP vyrazí na trať o tři hodiny později.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články