Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

KM Racing vyráží na Dakar v podobném složení jako před rokem

Praha - V podobném složení jako před rokem, ale národnostně bohatší, se postaví na start blížící se Rallye Dakar český tým KM Racing. Ve žlutočerných barvách bude nově bojovat i polský čtyřkolkář Lukasz Laskawiecz a opět nechybí ani motocyklista Ivan Jakeš. Další podstatnou změnou je, že spolumajitel týmu Martin Macík se tentokrát nepředstaví v kategorii kamionů, bude "pouze" pilotovat jeden z doprovodných vozů. Jeho v posledních letech tradiční navigátor Josef Kalina bude poté hostovat v posádce Aleše Lopraise. Třiatřicátý ročník Rallye Dakar bude v Jižní Americe odstartován 1. ledna, cíl je 16. ledna.

"Tým je rovnocenný, jako byl na minulém ročníku. Jen jsme vyměnili čtyřkolku za motorku a je česko-slovensko-polský. Pokračujeme v intencích, jak jsme plánovali loni, a věřím, že za rok budeme ještě početnější, protože máme k dispozici minimálně další čtyři kvalitní motorky," řekl Macík.

Vedle úřadujícího evropského šampiona v cross-country čtyřkolek Laskawiecze a Jakeše jsou členy týmu šestinásobný dakarský vítěz Josef Macháček, Martin Plechatý (oba čtyřkolky), minule nejlepší český motorkář na startu David Pabiška a závodní kamion bude pilotovat Vlastimil Vildman. "Díky většímu počtu pneumatik pro quady pojedeme se dvěma doprovodnými kamiony," řekl Macík.


Loni čtvrtý muž mezi kamiony se na Dakaru závodně nepředstaví díky tomu, že převzal na svá bedra podstatnou část organizačních a asistenčních povinností. "Navíc jsem letos díky pracovním povinnostem neměl čas na přípravu sebe ani auta. Druhá věc je zdraví. Já jsem už minule nebyl schopen s ohledem na problémy s páteří prakticky jet," přiznal Macík.

I bez jeho současné závodní účasti však KM Racing pomýšlí na přední umístění. Navázat na předešlé úspěchy se bude snažit Macháček, který v roce 2010 do cíle nedojel. "Kluci na motorkách by mohli být kolem 30. místa a kamion, když se nic nestane a dojede, tak do desítky," podotkl Macík.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Martinem Macíkem a Martinem Pabiškou
Rallye Dakar
zdroj: ČTK/AP autor: Natacha Pisarenko
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články