Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Kauza Lopeník zůstává žhavá. Autoklub nadále odmítá selhání systému

Praha - Čelní představitelé Autoklubu České republiky detailně analyzovali rozhodnutí a odůvodnění krajského soudu v Brně, který loni v prosinci nařídil státnímu zastupitelství znovu a důkladněji prošetřit okolnosti autonehody při rallye v Lopeníku na Uherskohradišťsku. Při ní v listopadu 2012 závodní vůz zabil čtyři dívky. Prezident AČR Roman Ječmínek se pozastavil nad tím, že zatímco okresní soud dříve označil za hlavního viníka traťového komisaře Petra Pláška, který dostal podmíněný trest, krajský soud označil jeho provinění za marginální.

Nehoda na rallye stála život čtyři dívky
zdroj: ČT Brno

"Po jeho zveřejnění (odůvodnění) nastalo určité překvapení u laické i odborné veřejnosti, ale především u našich pořadatelů, kteří znejistili před letošní sezonou," uvedl Ječmínek.

Dříve se AČR k verdiktu soudu nevyjádřil proto, že čekal na kompletní zdůvodnění rozhodnutí, které získal před třemi týdny. "Podle našeho názoru jsou v odůvodnění nikoliv jen právní aspekty, které je nutné respektovat, ale jsou tam i určité hodnotící soudy, u kterých si nejsme jisti, zda vychází ze znalostí dané problematiky a zda vůbec přísluší krajskému soudu," řekl Ječmínek.

Generální sekretář AČR Adam Eliáš:

"Náš sport je nebezpečný, což nezastíráme a víme o tom. Snažíme se ale věnovat bezpečnosti a rizika co nejvíce minimalizovat."

Autoklub trvá na tom, že pořadatel rallye zajistil správně, v souladu s tehdejšími předpisy, a nešlo o selhání systému, ale lidského faktoru. Proškolený traťový komisař totiž stál společně se čtveřicí dívek v zakázaném prostoru. "Z jeho strany došlo k nedodržení svěřených úkolů," řekl generální sekretář AČR Adam Eliáš.

Obce nejsou rukojmím rallye

Zástupci motoristické autority navíc nesouhlasí s tím, že by chybovalo vedení obce Lopeník, které povolilo průjezd závodních aut na svém území. Za vše totiž převzal odpovědnost pořadatel automobilové soutěže.

"Ministerstvo vnitra vydalo bezpečnostní manuál pro obce, který jim mimo jiné říká, jaké podmínky si mohou ve vztahu k pořadatelům klást. Obce nejsou rukojmím rallye, ale partnerem. Všechny podmínky jsme připraveni plnit," podotkl Eliáš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články