Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Jubilejní Grand Prix se v Brně pojede. Za co, to se neví

Brno – Velká cena motocyklů se v Brně letos i přes problémy s financováním určitě pojede, oznámili zástupci Automotodromu a promotérské Dorny. Stalo se tak jen dva dny poté, co pořadatelé pozastavili předprodej vstupenek. Úterní jednání brněnského zastupitelstva, které mělo pro závod posvětit padesátimilionovou dotaci, skončilo krachem, návrh nakonec politici neprojednali. I když zatím není jasné, jak pořadatel jubilejní 50. závod zaplatí, Grand Prix se přesto v Brně pojede. O tom, jak to bude s případnými dalšími ročníky nebo financováním toho letošního, se má dál jednat.

zdroj: ČT4

Vypadalo to na definitivní konec, který se opět nekoná. Brněnská Grand Prix stále lapá po dechu. Automotodrom ve čtvrtek odpoledne oznámil, že letošní 50. ročník se na Masarykově okruhu i přes všechny obtíže určitě pojede. "Dorna věří, že zrušení závodu MotoGP v Brně by nebylo v zájmu Mezinárodní motocyklové federace (FIM), týmů, sponzorů ani samotného Automotodromu," uvedla firma Dorna Sports ve svém prohlášení. 

V úterý to přitom vypadalo, že Grand Prix je u konce s dechem. Brněnští zastupitelé neprojednali přislíbenou padesátimilionovou dotaci, po měsících jednání se tak situace vrátila na začátek. Společnost Autodrom poté pozastavila prodej vstupenek. O osudu letošní Grand Prix nakonec rozhodlo právě stanovisko promotérské společnosti Dorna, která dala jubilejnímu 50. ročníku šanci. I když je závod pro okruh ztrátový, je pro něj odjetí závodu výhodnější, než kdyby musel promotérské Dorně zaplatit zalistovací poplatek (zhruba 80 milionů korun) a závody se nakonec nekonaly. 

Je nám líto, video expirovalo.
Grand Prix se v Brně pojede i letos

Z čeho majitel okruhu závody zaplatí, zatím není jasné. Ve hře zůstává i smlouva, kterou nyní připravuje město společně s krajem a ministerstvem školství. Pokud ji zvládnou Dorně přichystat nejpozději při letošním závodu v Brně, není ještě budoucnost brněnské Velké ceny ztracená. 

Kdo za to může? 

Velkou cenou se dnes zabývali i zastupitelé Jihomoravského kraje. Ti potvrdili, že mají stále zájem závody finančně podpořit. Pro tento rok mají nachystaných 20 milionů z krajského rozpočtu a dalších 30 milionů, které kraj obdržel od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Pro poskytnutí peněz pořadatelské společnosti Automotodrom Brno je však potřeba dodržet podmínky, které kraji stanovila vláda, řekl na zastupitelstvu hejtman Michal Hašek (ČSSD). Naopak Automotodrom ani Dorna s navrženou smlouvou nesouhlasí. Podle nich by znamenala nejen to, že kraj bude spolupořadatelem Velké ceny, ale nárokoval by si i podíl z výnosů. 

Po úterním debaklu na brněnském zastupitelstvu se navíc primátor Petr Vokřál (ANO) s hejtmanem Haškem navzájem osočují přes média i přes sociální sítě. Primátor ze současné situace viní právě hejtmana. Ten přes Facebook obratem odpověděl, že se na něho primátor snaží hodit svůj vlastní neúspěch. 

Krajští zastupitelé ve čtvrtek na návrh opozičního politika Jana Vituly (TOP 09) také schválili výzvu, aby město kraji poskytlo plnou verzi auditu firmy Automotodrom Brno. Takovou ale město nemá k dispozici. A majitel okruhu ji hejtmanovi ukázat nechce. "Předmětem začernění jsou především obchodní údaje, přičemž Jihomoravský kraj má už od podzimu založenou společnost s ručením omezením, která má úplně stejné předměty podnikání jako Automotodrom a jmenuje se GP Brno," vysvětlil mluvčí okruhu Jiří Smetana, proč se firma bojí vyzrazení obchodního tajemství.

Na dohodu mají politici ještě šest týdnů, než se v Brně slíbený 50. závod pojede. Zda to bude naposledy, nebo ne, teď záleží na dalších jednáních. V pátek se znovu sejde primátor Vokřál s hejtmanem Haškem a na úpravách smlouvy už pracují krajští právníci.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články