Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Jubilejní 60. ročník Finské rallye vyhrál Latvala

Jyväskylä (Finsko) - Domácí jezdec Jari-Matti Latvala vyhrál Finskou rallye, osmý díl mistrovství světa v automobilových soutěžích. Tovární dvojka Fordu navázala na loňský triumf svého krajana a týmového kolegy Mikky Hirvonena, který rallye po páteční nehodě nedokončil. Nejlepším z českých jezdců byl třináctý Martin Prokop.

"Vyhrát před domácími fanoušky je fantastické. Něco podobného jsem si nedovedl představit. Byl jsem dnes nervózní, protože jsem neměl moc velký náskok, ale zvládli jsme to," radoval se Latvala, jenž se v pětadvaceti letech stal nejmladším vítězem Finské rallye od roku 1973. Závod MS vyhrál počtvrté v kariéře, náročnou šotolinovou soutěž ovládl poprvé.

Za Latvalou se ve výsledkové listině seřadily čtyři citroëny. Druhý byl v jubilejním 60. ročníku rallye Francouz Sébastien Ogier, jehož při prvním startu v barvách oficiálního továrního týmu dělilo od vítězství deset vteřin.

Třetí skončil jeho krajan Sébastien Loeb. Úřadující světový šampion a lídr průběžného pořadí seriálu zaostal za Latvalou o 26 sekund. V MS má aktuálně na druhého Ogiera náskok 48 bodů. "Myslel jsem na lepší výsledek, ale nešlo to. Latvala jel velmi rychle, projevily se i jeho zkušenosti," řekl Loeb, jenž ve Finsku před dvěma lety vyhrál.

Čtvrté místo obsadil Petter Solberg z Norska a pátý byl Daniel Sordo ze Španělska. Velkých ovací se v cíli dostalo i jedenapadesátiletému Juhovi Kankkunenovi, jenž byl nakonec osmý. Čtyřnásobný světový šampion však při svém poslední startu v MS v kariéře dokázal porazit mistra světa formule 1 Kimiho Räikkönena, jenž byl až pětadvacátý. V dvanácté erzetě totiž populární Fin vyletěl z trati a ztratil téměř deset minut.

Nejlepší z českých jezdců byl Prokop, jenž obsadil s vozem Ford Fiesta S2000 třinácté místo. V redukovaném pořadí kategorie S-WRC, kterou ve Finsku ovládl tovární jezdec Škody Juho Hänninen, byl sedmadvacetiletý závodník čtvrtý a v průběžném pořadí seriálu se posunul na třetí pozici. Roman Kresta byl třiadvacátý, Martin Semerád třicátý. Zatímco Semerád si připsal body za šesté místo do hodnocení P-WRC, mezi produkčními vozy pátý Kresta nebodoval. Do seriálu totiž není přihlášený.

Mistrovství světa pokračuje od 18. do 22. srpna v Německu, kde se uskuteční devátý závod třináctidílného seriálu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články