Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Je v tom mnohem více zábavy, chválí si Abraham přechod do MS superbiků

Brno - Motocyklový závodník Karel Abraham našel po přestupu z MotoGP do mistrovství světa superbiků novou motivaci i možnost jezdeckého zlepšení. V premiérovém startu v seriálu minulý víkend na Phillip Islandu dosáhl na osm bodů za třinácté a jedenácté místo. Po deseti letech strávených v silničním mistrovství světa objevuje odlišný model závodění a mění i jezdeckou techniku.

"Poslední sezonu v MotoGP se mi nedařilo a nebavilo mě to. Neviděl jsem budoucnost. Možnost, jak se posunout dopředu. Věděl jsem, že nedostanu pořádnou motorku, abych se mohl prosadit. Nyní mě začalo závodění bavit. Zase si ho užívám," uvedl šestadvacetiletý Abraham.

Po návratu z Austrálie z něj vyzařovala spokojenost. "Už od prvního závodu vidím, že bojuji se soupeři. Předjíždíme se, je při tom mnohem více zábavy. Potěšitelné je už i to, že můj týmový kolega Josh Brookes má stejnou motorku a jede kousek přede mnou. Vidím reálně možnosti zlepšení, mám za čím jít," řekl Abraham.

V obou závodech v Austrálii dojel do cíle první z malé skupinky pronásledovatelů. "Pro mě by bylo lepší, kdybych jezdil v první skupince vzadu a učil se od soupeřů. Tak jsem si jen určoval sám časy," poznamenal brněnský jezdec, pro nějž byl první závod současně i zkouškou motocyklu BMW. Testování v Austrálii provázelo hodně pádů, v tréninku před závodem i problémy s elektronikou.

Je nám líto, video expirovalo.
Abraham se zabydluje v MS superbiků, vidí možnosti na zlepšení

Motocykl se chová jinak

Nejlepších výkonů dosahoval jediný český jezdec v seriálu při zahřívacích kolech. V závodě se už na ně nepodařilo navázat. "Přesto je vidět zlepšení a výkonnostní posun. Věřím tomu, že v dalších závodech se budu posouvat výsledkovou listinou nahoru. Záleží to na mých kvalitách i výkonech motocyklu. Pokud se to podaří vyladit, tak bych se měl častěji prosadit mezi nejlepšími," řekl.

Zatím si zvyká na jiné pneumatiky. "Spousta věcí je oproti MotoGP jiná. Třeba náklon do zatáček, motocykl se jinak chová i ve výjezdech ze zatáček. Ještě jsem nenašel limit přední části motocyklu. Nikdy mi to pořádně neujelo. Musím si najít správný jezdecký styl," dodal Abraham. Jako částečnou nevýhodu vidí i to, že nezná čtyři okruhy z programu letošní sezony. První neznámou bude hned druhý závod 12. a 13. března v Thajsku, najeté okruhy nemá ani v Imole, Monze a Magny-Cours.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články