Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Je to můj celoživotní úspěch, hlásí Milík po třetí příčce na domácí Grand Prix

Praha - Skvělé představení, při němž v plochodrážní Grand Prix České republiky konečně ukázal svůj skutečný potenciál mezi mistry levotočivých zatáček, v sobotu předvedl český jezdec Václav Milík. Nejlepší domácí závodník posledních let sice začal pouze jednobodovým ziskem, ale následně oslňoval parádními výkony, které dostávaly do varu osm tisíc diváků ve vyprodaném hledišti. Nakonec si v Praze dojel pro třetí příčku.

Václav Milík na pražské Markétě
zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Za 21 ročníků, co se v Praze GP nepřetržitě jela, byl Milík prvním Čechem ve finálové jízdě. Přes horší rozjezd si zajistil postup do semifinále již po čtvrté z pěti rozjížděk. "Plochá dráha je hodně o psychice. V takovém závodě se člověk potřebuje fakt uklidnit a jet jako v ostatních závodech, i když je to Grand Prix. První jízdu jsem právě tak nejel. Věděl jsem, že se potřebuju hlavně uklidnit. A pomohly i zkušenosti z předchozích let, už jsem nebyl vyjevený z toho, kdo vedle mě na startu stojí," řekl Milík.

"Od druhé jízdy jsem byl někdo úplně jiný. Jel jsem to jako normální české závody. A co se mi tady dnes podařilo, je můj celoživotní úspěch mezi takovými závodníky. Vždyť je to 15 nejlepších jezdců světa," připomněl čtyřiadvacetiletý plochodrážník. Právě úvodní vystoupení se zdálo být jeho jedinou kritickou chvílí.

"Vím, že mám motory naladěné na hodně dobré úrovni, jako tři čtvrtiny lidí tady. V těch chybu nehledám. Důležité je, jak to nastavíme, ale my jsme to nastavili od první jízdy dobře. Já si jen rychle uvědomil, že to nejsem já a jedu hrozně křečovitě, motorku hrozně držím a nenechám ji jet. Pak už se mi jelo krásně a bylo to hned zdát," pochvaloval si Milík.

Je nám líto, video expirovalo.
Milík vybojoval třetí příčku na pražské Grand Prix

Nijak ho nevykolejila ani dvě vítězství a narůstající šance na skvělý výsledek. "Udržel jsem ten svůj klid až do toho finále. V semifinále jsem byl fakt rychlý. Udělali jsme pár změn, měl jsem fakt rychlou motorku a měl jsem i na Grega (Hancocka), ale zase jsem nechtěl bláznit a radši chtěl dojet druhý na jistotu. Když už jsem se dostal do finále, chtěl jsem být alespoň třetí. O to víc, že se jelo v Praze," přiblížil Milík.

Dlouho ani netušil, že je prvním Čechem, který jel na Markétě finálovou jízdu GP. "Až teď jsem se to dozvěděl v předchozím rozhovoru od jednoho Poláka. Musím poděkovat za tu příležitost jet tady na divokou kartu. Myslím, že jsem ukázal, že to nebyla špatná volba, když ji dali právě mně," pousmál se Milík. Bouřící hlediště si vychutnal hned několika exhibičními okruhy, jež po finále odjel na zadním kole.

"Poslední dobou jsem ze závodů zvyklý na hodně lidí. Už mi to takový problém jako dříve nedělá, ale když jsem jel po závodě kolečka a viděl, kolik lidí mi tady fandí, tak jsem byl fakt naměkko. Moc všem děkuju, bylo to úžasné," vzkázal Milík. Při rozhovorech seděl vedle druhého Grega Hancocka a bylo zřejmé, jak moc mu legendární Američan úspěch přeje.

Sport
zdroj: ČT4

"S Gregem se znám dobře. Je to skvělý kolega a hlavně strašně dobrej chlap, ikona a profesionál v každém pohledu. Jason (Doyle) se furt směje, Australan, s kterým je vždycky sranda. Bylo fajn být na pódiu právě s nimi," ocenil Milík. Celý závod odjel na jedné motorce.

"Paradoxně na té, která mi jela o něco hůře, ale lépe mi startovala. Doteď jsem na ní v sezoně nejel, vzal jsem ji a vidím, že ani ta není zjevně špatná," smál se. Oslavu neplánuje. "Nebude se slavit. Hned jedu do Wroclawi a zítra mě čeká polská liga. Na oslavy ale nemám teď ani moc chuť. Když je člověk takhle rozjetý, tak radši závodí, dokud to jde, aby z toho vytěžil, co nejvíc to jde," prohlásil Milík.

Příští týden ho navíc čeká semifinále o postup do Grand Prix Challenge, závodu o stabilní místo v seriálu GP. "Bylo by dobré postoupit, protože po dnešku vidím, že na to asi tak trochu mám. Budu se snažit být ještě lepší a dostat se tam napevno, abych nemusel spoléhat na divoké karty a ukázal to jako stabilní jezdec," podotkl Milík.

"Mám však pocit, že jde o ještě těžší závod, než je samotná GP. Každý jede s tím, že tam hrozně chce být. V GP už jedou jezdci tak, že mají celý seriál před sebou, a když nějaká jízda nevyjde, tak nevyjde, jsou pak další závody. Ale když nevyjde challenge závod, máte smůlu," uzavřel Milík.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články