Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Hlava FIA Mosley kvůli sporu v F1 rezignovat nehodlá

Silverstone (Británie) - Prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA) Max Mosley nehodlá rezignovat, přestože jeho odchod z funkce by zřejmě mohl zažehnat rozkol ve formuli 1. Šampionát na protest proti chystaným pravidlům hodlá opustit osm stájí v čele s Ferrari, které plánují vlastní seriál závodů. "Tenhle spor není o nějakém rozpočtovém stropu nebo o mně. Stáje akorát chtějí moc a peníze a to já nedovolím," řekl Mosle pro list The Times.

"Lidé z FIA mi říkají: Útočí na nás, musíš vydržet," prohlásil Mosley. "Jeden tým dluží Berniemu (Ecclestone, promotér formule 1) 100 milionů liber, u dalších jde o desítky milionů. Všechno je to penězích," dodal. "I kdyby se mě zbavili, tak přijde někdo jiný a bude mít stejný postoj jako já. Formule totiž patří FIA," uvedl.

Mosley o plánu nového šampionátu: Je to jenom fantazie

Hluboký spor ve formuli 1 rozdmýchal plán automobilové asociace zavést stropy pro rozpočty jednotlivých stájí. Ty s takovým rozhodnutím ale nesouhlasí a po bezvýsledných jednáních s FIA oznámily odhodlání založit vlastní seriál.

Za „rebelií" v závodech, které jsou označovány za výkladní skříň motorismu, stojí Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW Sauber, Brawn GP, Red Bull a Toro Rosso. Mosley se domnívá, že nový šampionát nebude fungovat příliš dlouho. "Je to jenom fantazie," uvedl Mosley.

Jiného názoru je sedminásobný mistr světa Michael Schumacher. "Je to možná náhrada za formuli. Jako fanoušek chci vidět nejlepší show, kde spolu závodí nejlepší jezdci a nejlepší stáje," řekl bývalý pilot Ferrari. "Právě díky týmům a pilotům je formule po celém světě tak oblíbená," dodal.

Formule 1 japonské stáje Toyota
zdroj: toyota-f1.com
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články