Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kvalifikace na MS mužů 2025

Hirvonen vyhrál suverénně Švédskou rallye

Karlstad (Švédsko) - Úvodní závod mistrovství světa v automobilových soutěžích Švédskou rallye vyhrál Fin Mikko Hirvonen s fordem. Druhý skončil šestinásobný šampion Francouz Sébastien Loeb s citroënem, na něhož úřadující vicemistr světa získal během tří etap náskok 42 sekund. Bronz uhájil Jari-Matti Latvala s dalším fordem. Pro devětadvacetiletého Fina znamená úspěch ve Švédsku dvanácté prvenství v kariéře. Podle nového bodování, které je totožné s formulí 1, získal 25 bodů, Loeb o sedm méně.

Hirvonen vládl soutěži na sněhu od prvních rychlostních zkoušek a i dnes svůj náskok na největšího rivala navyšoval. Loeb už v závěru tolik neriskoval a raději šetřil hřeby na pneumatikách, které ničil občasný štěrk. "Jsem opravdu rád, že už je konec. Na posledních testech jsem byl hodně nervózní," uznal Hirvonen.

Na bronzové příčce v kategorii vozů S-WRC se udržel Martin Prokop s Fordem Fiesta, vyhrál Per-Gunnar Andersson s fabií. V celkovém pořadí patří Prokopovi 14. místo. "Byl to perfektní víkend, s umístěním jsem spokojený," pochvaloval si vydařený vstup do sezony Prokop.

Martin Semerád měl problémy

Méně štěstí měl v závěrečném dnu talentovaný Martin Semerád, jenž v 18. a závěrečné 21. erzetě skončil mimo trať a nabral u toho více než čtvrthodinovou ztrátu. V kategorii produkčních vozů tak obsadil pátou pozici. Třetí český zástupce Roman Kresta po problémech s palivovou nádrží ukončil své působení ve Švédsku už v sobotu.

V poli poražených zůstali také dvojnásobný mistr světa Marcus Grönholm a šampion formule 1 Kimi Räikkönen. Oba měli potíže už v pátek a velkou ztrátu neměli šanci smazat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články