Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hirvonen odchází z Fordu k Loebovi do Citroënu

Satory (Francie) - Nejlepší dva jezdci uplynulého ročníku mistrovství světa v rallye Sébastien Loeb a Mikko Hirvonen budou v nadcházejících dvou sezonách týmovými kolegy. Vicemistr světa Hirvonen totiž odchází z továrního týmu Ford do Citroënu k osminásobnému světovému šampionovi, kde finský pilot nahradí dosavadní Loebovu dvojku Sébastiena Ogiera. S ním Citroën ukončil spolupráci. Francouzská automobilka oznámila, že Hirvonen se spolujezdcem Jarmem Lehtinenem podepsali dvouletou smlouvu. Do roku 2013 má u Citroënu kontrakt i Loeb.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

"Byli to v posledních čtyřech letech naši největší rivalové, tak se těšíme na spolupráci," uvedl v prohlášení sportovní šéf Citroënu Olivier Quesnel. "Mikko je nesmírně talentovaný pilot a svými stabilními výkony nám pomůže v boji o obhajobu poháru konstruktérů," dodal.

Jednatřicetiletý Hirvonen byl od roku 2003 až na jednu sezonu jezdcem Fordu, se kterým vybojoval dvě třetí místa (2006 a 2007) a v letech 2008, 2009 a 2011 skončil za Loebem druhý. Letos s francouzským suverénem prohrál o osm bodů, předloni ještě při starém způsobu bodování dokonce o jediný. Na kontě má celkem 14 vítězných soutěží ze 124 startů.

S Ogierem ukončilo vedení Citroënu spolupráci, ačkoliv měl smlouvu ještě do roku 2013 a francouzský tým si ho v podstatě vychoval. V poslední době se ale množily spekulace o jeho nechuti podvolovat se týmové režii a pracovat pro Loeba. Hovoří se o jeho možném odchodu do Fordu, ale také například do Volkswagenu, který zasáhne do MS od sezony 2013.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články