Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Hanika vyhrál na Masarykově okruhu doprovodný závod nadějí

Brno - Motocyklový jezdec Karel Hanika splnil na Masarykově okruhu roli favorita a v rámci motocyklového mistrovství světa ovládl doprovodný závod Red Bull Rookies Cupu. Sedmnáctiletý talent si tak upevnil vedení v prestižním seriálu a udělal další krůček k přestupu do světového šampionátu. Nejlepší jezdci seriálu identických motocyklů totiž většinou postupují do kategorie Moto3.

Karel Hanika
zdroj: ČT sport

Letos v seriálu vyhrál pět z devíti jízd a třikrát skončil druhý. "S nějakými důležitými lidmi z Moto3 jsem se už bavil, což je samo o sobě úspěch. Že za mnou přijdou a zajímají se. Nechávám to otevřené, ale věřím, že něco přijde," řekl. Hanika v Brně vyhrál, i když sám přiznává, že pod tlakem moc dobře nezávodí. A na Masarykově okruhu od něj výhru všichni čekali. "Všichni chtěli slyšet českou hymnu, takže jsem byl trošku pod tlakem, ale snažil jsem se nedávat to najevo," řekl Hanika.

Karel Hanika: "Říká se, že titul je hodně cenný a může vás někam posunout, ale není to jen o něm. Všichni kolem říkají, že je potřeba být i výrazná osobnost, které si lidé všimnou. Myslím, že se mi to zatím daří, takže doufáme, že to na příští rok vyjde."

Závod byl tradičně dramatický. Hanika do něj startoval jako vítěz kvalifikace, ale do první zatáčky najížděl až jako pátý. Poté se dva soupeři těsně před ním srazili a on se jim musel vyhnout. O vítězi se ale rozhodlo až v posledním kole, Hanika bojoval hlavně s Italem Manuelem Paglianim. "Bylo to hodně hektické. Nepovedl se mi start a neměli jsme tak dobré nastavení jako v kvalifikaci, takže jsem se s tím musel prát. Na výsledku to ale nic nezměnilo. Ke konci jsem si hodně věřil, že Itala dokážu předjet," poznamenal Hanika, který v Brně vyhrál závod stejného seriálu i před rokem.

Hanika momentálně vede seriál s náskokem 51 bodů, do konce chybí pět závodů. "Nechci předbíhat. Víte, jaké je to v motorkách. Jednou mi klekne motorka, podruhé můžu spadnout a náskok je rychle pryč. Je ale pravda, že si celkem věřím. Teď je potřeba to nějak přečkat na Silverstonu a pak se pojede v Misanu a Aragonu, kde to mám rád," dodal brněnský rodák, který se v seriálu Red Bullu výrazně prosazuje i přesto, že je vyšší a až o 15 kilogramů těžší než řada jeho soupeřů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články