Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Hamilton si připsal v Barceloně další vítěznou kvalifikaci

Barcelona - Lewis Hamilton počtvrté v sezoně vyhrál kvalifikaci, do pátého závodu seriálu Velké ceny Španělska navíc odstartuje z první řady také druhý pilot stáje Mercedes Nico Rosberg. Německý lídr pořadí mistrovství světa prohrál s Hamiltonem o 168 tisícin, nikdo další se už na okruhu v Barceloně nevešel do sekundového odstupu.

Lewis Hamilton slaví po vítězství v kvalifikaci
zdroj: ČTK/AP autor: Luca Bruno

Nejlepší ze zbytku světa byl nováček v týmu Red Bull Daniel Ricciardo, který za vítězem zaostal o 1,053 sekundy. Jeho týmový kolega a mistr světa Sebastian Vettel měl podobně jako v pátečních trénincích technické problémy. Sice postoupil do finále kvalifikace, v něm ale nedokončil ani jediné měřené kolo, a tak v neděli odstartuje z desátého místa.

"Vyjel jsem z garáže a nešla mi tam dát dvojka. Zkusil jsem to bez ní, ale v první zatáčce jsem ztratil všechny ostatní převodové stupně. Je to trpké a taky trochu nuda," řekl zklamaný Vettel. Není také vyloučeno, že bude muset vyměnit převodovku, potom by přišel ještě o pět míst na startu.

Hamilton bude z pole position útočit na čtvrté vítězství v řadě, které by jej zároveň posunulo do čela průběžného pořadí před Rosberga. Nyní na první místo ztrácí čtyři body. Očekává se mezi nimi vyrovnaný duel, v kvalifikaci Hamilton vrátil Rosbergovi porážku z třetího tréninku, páteční dva před ním vyhrál.

"Nico dnes jezdil velmi dobře a já musel na konci vymáčknout z auta úplně všechno, co jsem mohl," řekl Hamilton. Rosberg byl zklamaný. "A to velmi. Fakt jsem si myslel, že to dneska můžu zlomit," řekl Němec.

Ricciarda ve druhé řadě doplní Valtteri Bottas z Williamsu. Třetí řadu obsadili Romain Grosjean z Lotusu a Kimi Räikkönen, který těsně porazil dosud úspěšnějšího týmového kolegu z Ferrari Fernanda Alonsa.

Kvalifikace na Velkou cena Španělska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:25,232, 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,168, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,053, 4. Bottas (Fin./Williams) -1,400, 5. Grosjean (Fr./Lotus) -1,728, 6. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,872, 7. Alonso (Šp./Ferrari) -1,908, 8. Button (Brit./McLaren) -2,103, 9. Massa (Braz./Williams) -2,170, 10. Vettel (Něm./Red Bull) bez času.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články