Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Hamilton ovládl kvalifikaci na VC Británie, pole position má pošesté v sezoně

Silverstone (Británie) – Až v neděli odstartuje Velká cena Británie, z nejlepší pozice pojede Lewis Hamilton. Jezdec Mercedesu na okruhu v Silverstonu ovládl kvalifikaci a bude útočit na třetí triumf v řadě na domácí trati. Pole position získal pošesté v sezoně.

Radost Lewise Hamiltona
zdroj: ČTK autor: Křenek Jiří

Do první řady se postaví také druhý pilot Mercedesu Němec Nico Rosberg, který vede průběžné pořadí šampionátu před Hamiltonem o jedenáct bodů. Oba piloti mají od vedení týmu přísné instrukce odjet bezproblémový závod, protože v posledních pěti Velkých cenách mezi nimi došlo ke třem kolizím.

Poslední z nich se odehrála před týdnem v Rakousku a Rosberga připravila o stupně vítězů. V posledním kole si při bránění prvního místa před Hamiltonem poškodil monopost o soupeřův vůz a nakonec se musel spokojit se čtvrtou příčkou.

Hamilton si 55. pole position v kariéře vyjel díky úplně poslednímu kolu, protože předchozí nejlepší čas mu nebyl započítán kvůli vyjetí z trati. Na třetím a čtvrtém místě skončila dvojice Max Verstappen, Daniel Ricciardo z Red Bullu. Za nimi se seřadili jezdci Ferrari Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel, který kvůli výměně převodovky odstartuje z jedenácté příčky.

"Nebyla to nejčistší kvalifikace," řekl Hamilton. "Ve třetí části jsem nejprve vyjel z trati, pak jsem měl v předposledním kole dobrý čas, ale najel jsem na obrubník, a to mě zpomalilo. Když jsem pak seděl v garáži, říkal jsem si, že takhle nemůžu kluky zklamat. Jsem rád, že to poslední kolo vyšlo," dodal.

Do kvalifikace nezasáhl Švéd Marcus Ericsson ze Sauberu, který v posledním volném tréninku ošklivě havaroval. Po nehodě zamířil na vyšetření do nemocnice v Oxfordu, které dopadlo dobře. V neděli by měl startovat z posledního 22. místa.

Kvalifikace na Velkou cenu Británie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstone:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:29,287, 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,319, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,026, 4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,331, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,594, 6. Vettel (Něm./Ferrari) -2,203, 7. Bottas (Fin./Williams) -2,270, 9. Sainz (Šp./Toro Rosso) -2,702, 9. Hülkenberg (Něm./Force India) -2,885, 10. Alonso (Šp./McLaren) -3,056.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články