Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Generálka na Dakar vyšla Macíkovi skvěle, v Tunisu zvítězil

Pilot kamionu Liaz Martin Macík mladší ovládl první část tuniské El Chott rallye, která pro něj i pro řadu dalších závodníků byla generálkou na lednovou Rallye Dakar. Macík s navigátorem Davidem Pabiškou a mechanikem Michalem Mrkvou ovládli absolutní klasifikaci soutěže. Druhé místo obsadil Josef Macháček na čtyřkolce, třetí skončil motocyklista Rudolf Lhotský. Oba tak byli nejlepší ve svých kategoriích.

Sport
zdroj: ČT4

"Jsem rád, že jsme El Chott dali, byl to opravdu těžký a výživný závod. Jelo se pět etap plus prolog, odřídil jsem přes 1000 závodních kilometrů a z toho přibližně 300 v dunách. A ne ledajakých. Nikdy jsem nezažil tak měkký písek. Franta (kamion Liaz) se v něm zvládl zahrabat na čisté rovině tak, že jsme pak půl hodiny kopali. Takže celá posádka má mozoly od lopat," uvedl Macík.

Velkou zásluhu na triumfu české posádky měla Pabiškova dobře zvládnutá navigace. Zkušený český motocyklista, který startuje na Dakaru pravidelně, tentokrát nahradil Františka Tomáška.

"Navigace byla dalším oříškem našeho písečného dobrodružství. Byla totiž trochu odlišná od té dakarské, roadbook se četl odspoda, ve své GPS jsme měli nahrané viditelné body, kterými jsme průběžně projížděli. Na trati ale byla ještě další skrytá kontrolní stanoviště, takže pokud jste nejeli přesně podle roadbooku, minuli jste je a následovala penalizace," uvedl Macík.

Spokojený byl i Macháček, jenž bude v Tunisku závodit dále. Rallye má i druhou polovinu, kterou ale absolvují jen někteří účastníci. "Celý závod pojímám tréninkově. Ze začátku to bylo o dunách a hrozivých podmínkách, poté bylo vše o rychlosti a kamení. To už pro čtyřkolku moc není, ale zase etapy rychle odsýpají," uvedl Macháček.

Ten v Africe testuje i stav operovaného ramena. "Potřebuji se seznámit s fyzickou kondicí, protože zatím jsem letos odjel na čtyřkolce pouze 400 kilometrů," řekl člen Barth racing týmu před startem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články