Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Francouzi ovládli i Švédskou rallye, Prokop skončil sedmý

Karlstad (Švédsko) – Francouzští jezdci opanovali i druhý podnik mistrovství světa v rallye, když si oproti Monte Carlu prohodili pozice. První skončil Sébastien Ogier na volkswagenu, který byl v čele od samotného začátku soutěže. Na druhém místě skončil devítinásobný šampion Sébastien Loeb. Díky vítězství v závěrečné superspeciální rychlostní zkoušce se devětadvacetiletý Ogier posunul i do čela celého šampionátu. Martin Prokop ve fiestě obsadil stejně jako v Monte Carlu sedmé místo.

Ogier při druhém francouzském doublu v sezoně zvítězil s náskokem 41,8 sekundy, vybojoval osmé vítězství v kariéře a první od triumfu v domácí rallye na podzim 2011. "Nikdy bych si nepomyslel, že budeme takto dominovat. Měl jsem skvěle připravené auto," radoval se Ogier, vítěz celkem deseti rychlostních zkoušek. S vozem Volkswagen Polo ovládl pořadí hned při druhém oficiálním startu německé značky v MS. "Neuvěřitelné, nemám slov," řekl Ogier.

Devětadvacetiletý Francouz navázal na Loebův triumf z roku 2004, od té doby patřil závod stejně jako vždy předtím severským jezdcům. Z nich byl tentokrát nejlepší na třetím místě se ztrátou jedné minuty a 24 vteřin na vítěze Nor Mads Östberg s fiestou, který o šest sekund porazil obhájce prvenství Jariho-Mattiho Latvalu z Finska v dalším volkswagenu. 

Devítinásobný šampion Loeb, který nebude startovat v kompletní sezoně a nyní už zasáhne maximálně do dvou soutěží, nebyl s výsledkem spokojený. "Vše se odvíjelo od kvalifikace. Tam to mělo dopadnout lépe, takhle jsme neměli výhodnou startovní pozici. Ogier už pak nešel dostihnout, v konci jsem na něj přestal tlačit," řekl Loeb.

Prokop měl v konečném hodnocení manko téměř 11 a půl minuty. Do poslední etapy vyrážel jako devátý a stejně jako v Rallye Monte Carlo vytěžil ve finále z výpadků soupeřů. V úvodu třetího dne se dostal před Henninga Solberga z Norska, který dostal penalizaci za pozdní příjezd do časové kontroly po technických problémech.

Pak sice Prokop klesl za továrního pilota Citröenu Daniho Sorda, který během dvou zkoušek smazal více než půlminutové manko, ale ve dvacátém rychlostním testu z 22 Španěl havaroval. A přes střechu v tu chvíli přetočil svoji fiestu i do té doby pátý Rus Jevgenij Novikov.

Švédská rallye:

1. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R WRC) 3:11:41,9, 2. Loeb, Elena (Fr., Monako/Citroën DS3 WRC) -41,8, 3. Östberg, Andersson (Nor./Ford Fiesta RS WRC) -1:24,5, 4. Latvala, Antilla (Fin./Volkswagen Polo R WRC) -1:30,6, 5. Neuville, Gilsoul (Belg./Ford Fiesta RS WRC) -5:06,4, 6. Hänninen, Tuominen (Fin./Ford Fiesta RS WRC) -5:43,1, 7. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS WRC) -11:25,4, ...31. Hudec, Kotál (ČR/Mitsubishi Lancer Evo IX) -1:28:16,3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články