Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Formule 1 startuje sezonu: Hamilton, nebo Vettel? Zlepšil se i Red Bull

Motoristická VIP disciplína startuje do sezony. Velkou cenou Austrálie o víkendu odstartuje další ročník mistrovství světa formule 1. Obhájce titulu Lewis Hamilton z Mercedesu bude stejně jako jeho rival Sebastian Vettel z Ferrari usilovat o pátý triumf v kariéře, kterým by se na druhém místě historické tabulky vyrovnal Juanu Manuelu Fangiovi.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/AP/Toru Takahashi

Slavný Argentinec ovládl šampionát v letech 1951 a 1954 až 1957. Lepší je pouze Michael Schumacher se sedmi triumfy. "Fangio je pro mě legenda, protože vyhrával v nejnebezpečnější době," řekl Hamilton, který měl v Melbourne nejrychlejší časy v obou trénincích. "Tehdy nebyla auta tak spolehlivá, a on přesto vítězil. Byl nejlepší, nejodvážnější a uměl si poradit se všemi nástrahami doby," přidal Vettel.  

Podle předsezonních předpokladů má k vyrovnání legendy blíž Hamilton, který může prodloužit mistrovskou sérii Mercedesu na pět let. Ferrari by zase rádo ukončilo dlouhé čekání na titul, který naposledy pro italskou stáj získal v roce 2007 Kimi Räikkönen.  

V minulém ročníku k tomu měl nakročeno Vettel, který vyhrál v Austrálii a ještě po dvanácti závodech vedl. Nakonec ale s Hamiltonem prohrál o 46 bodů. "Mercedes je favorit, a když se k němu přiblížíme ještě víc než loni, tak to bude skvělé," řekl Vettel.  

Je nám líto, video expirovalo.
Formule 1 startuje do nové sezony

"Ale sezona je dlouhá, takže i přesto je naším cílem přinést titul zpět do Maranella," dodal. "A je to i můj osobní cíl a byla by to obrovská satisfakce. Chci vyhrát s Ferrari, protože to je nejslavnější tým ve formuli a stáj s nejbohatší historií," přidal třicetiletý Němec.  

Hamilton konkurenci a tvrdý boj o vítězství vítá. "Každý rok je to těžší a to se mi líbí. Jsem rád, když je přede mnou obrovská hora a já ji musím zdolat. Fyzicky jsem na tom lépe, nabral jsem svaly a cítím se skvěle i psychicky. Ale čeká mě hodně náročné práce," řekl Hamilton. Třiatřicetiletý Brit navíc nevidí konkurenci jen ve Ferrari, ale také v Red Bullu. "Myslím, že momentálně má Red Bull nejrychlejší auta," prohlásil Hamilton.

Podle předsezonních testů v Barceloně se navíc zdá, že rakouský tým zapracoval i na spolehlivosti svých vozů. V minulé sezoně totiž Max Verstappen a Daniel Ricciardo dohromady nedokončili 13 z 20 závodů. "Na Mercedes zatím asi ještě nemáme, ale u Ferrari už bych si tak jistý nebyl. Myslím, že letos jim budeme dýchat na záda o hodně víc než loni," řekl Ricciardo.  

Nová sezona sice odstartuje tradičně v Austrálii, ale pak ji čeká několik změn. Ze šampionátu vypadla Velká cena Malajsie, ale po deseti letech se formule vrátí do Francie a po roční pauze také do Německa. Nový ročník tak bude obsahovat 21 závodů, o jeden víc než loni.  

Na vozech nově přibude kolem kokpitu kruh na ochranu hlavy, tzv. svatozář (anglicky halo). Změn se také dočkalo pravidlo o motorech, které budou mít stáje pro každý vůz místo čtyř k dispozici jen tři. Zjednodušil se i systém trestů za nepovolené výměny součástí pohonných jednotek a přibyly také dvě nové směsi pneumatik - hyperměkké a supertvrdé.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články