Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Ford chce na australské šotolině vítězství

Coffs Harbour - Tovární tým Fordu v letošní sezoně mistrovství světa výrazně zaostává za konkurenčním citroënem, v nadcházející Australské rallye však jeho finští piloti Mikko Hirvonen a Jari-Matti Latvala myslí na vítězství. Na šotolinových tratích totiž bude Hirvonen utočit na třetí výhru za sebou.

Mikko Hirvonen
zdroj: Isifa/EPA autor: Cezaro De Luca

Aktuálně třetí muž MS vyhrál v Austrálii v letech 2006 a 2009, kde byla rallye naposledy součástí světového kalendáře. Před dvěma roky mu ale k prvnímu místu pomohla dodatečná penalizace nejrychlejšího Loeba, který dostal stejně jako další dva piloti citroënu minutový trest za porušení technických pravidel.

"Bylo by fajn, kdybychom na konci víkendu mohli oslavit hattrick. Po německém asfaltu se těším zpět na šotolinu. V Austrálii mě to vždy bavilo a pocit uvolnění by nám mohl pomoct," řekl Hirvonen, který v této sezoně vyhrál Švédskou rallye. Všechny další soutěže MS ovládli Sébastien Loeb nebo Sébastien Ogier z Francie.

Sedminásobný světový šampion Loeb v Austrálii vyhrál v roce 2004 a uspět chce i letos. Případný triumf by jej navíc čtyři rallye před koncem seriálu přiblížil dalšímu titulu mistra světa. Vypadá to, že Loeba ani příliš netrápí fakt, že bude startovat jako první a bude tak "čistit" trať soupeřům.

Mikko Hirvonen
zdroj: Isifa/EPA autor: Alexandros Vlachos

"Neznáme rychlostní zkoušky, na kterých se pojede, ale vypadá to, že bude suché počasí, takže první den ztratíme spoustu času. Už jsme ale ukázali, že i přes tento handicap můžeme vyhrát. Díky tomu, že vedeme šampionát, nemusíme tolik riskovat," uvedl Loeb, který má v čele MS náskok 25 bodů na týmového kolegu Ogiera.

Na startu rallye nebude ani jeden český jezdec. Soutěž je sice zařazena do programu kategorie PWRC, ale Martin Semerád ji vynechává. Velkou šanci přiblížit se titulu tak má vedoucí muž produkčních vozů Hayden Paddon z Nového Zélandu, který má v čele průběžného pořadí na druhého Semeráda náskok 25 bodů a může jej tak teoreticky zdvojnásobit.

Pořadí MS (po 9 z 13 soutěží):

1. Loeb (Fr./Citroën DS3) 192 b., 2. Ogier (Fr./Citroën DS3) 167, 3. Hirvonen (Fin./Ford Fiesta RS) 156, 4. Latvala, (Fin./Ford Fiesta RS) 96, 5. P. Solberg (Nor./Citroën DS3) 94, 6. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS) 56, ...13. Prokop (ČR/Ford Fiesta S2000) 7.

Pořadí týmů:

1. Citroën Total 333 b., 2. Ford Abu Dhabi 242, 3. M-Sport Stobart-Ford 105.

Kategorie PWRC:

1. Paddon (N. Zél./Subaru Impreza) 75, 2. Semerád (ČR/Mitsubishi Lancer) 50, 3. Flodin (Švéd./Subaru Impreza) 33.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články