Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

FIA diskvalifikovala Hamiltona z Velké ceny Austrálie

Sepang - Mezinárodní automobilová federace (FIA) diskvalifikovala britského mistra světa formule jedna Lewise Hamiltona z Velké ceny Austrálie, v níž mu patřilo třetí místo. FIA zároveň vrátila na třetí pozici Jarna Trulliho, jenž jako třetí projel cílem, byl ale následně penalizován za to, že Hamiltona nedovoleně předjel v závěru závodu, kdy byl na trati zpomalovací vůz. FIA se rozhodla po prozkoumání záznamu z týmového rádia a uvedla, že Hamiltona i jeho tým McLaren diskvalifikovala kvůli tomu, že traťovým komisařům poskytli k incidentu úmyslně zavádějící informace.

"Je to hodně přísné rozhodnutí, ale nebudeme se proti němu odvolávat. Zkušenost nás učí, že takový verdikt musíte přijmout a soustředit se na další závody," uvedl šéf McLarenu Martin Whitmarsh.

Federace již dříve oznámila, že čtyři dny po úvodním podniku sezony znovu případ otevřela a dnes si pozvala na pohovor jak Trulliho, tak Hamiltona. Toyota přitom ve středu ohlásila, že se kvůli trestu pro Trulliho nebude odvolávat, protože nevidí šanci na úspěch.

Italský pilot dojel do cíle melbournské Grand Prix jako třetí před Hamiltonem a absolvoval i slavnostní vyhlášení s poháry a šampaňským, posléze však dostal penalizaci 25 sekund, kvůli níž klesl v pořadí na 12. místo.

Hamilton před Trullim zpomalil, pouštěl před sebe

V závěru závodu, kdy byl kvůli srážce Roberta Kubici a Sebastiana Vettela na trati zpomalovací vůz, totiž Trulli předjížděl, což pravidla zakazují. Na třetí místo se tak dostal obhájce titulu Hamilton z McLarenu.

Trulli se od začátku bránil tím, že mladý Brit těsně před ním zpomalil natolik, že neměl jinou šanci, než ho předjet. Mistr světa zase bezprostředně po závodě uvedl, že Itala pustil - krátce předtím totiž Trulli vyjel z trati na trávu a Hamilton předjel jeho. "Zpomalil jsem, jak jen to šlo. Bylo mi řečeno, abych ho pustil před sebe. Nevím, jestli je to tak v pravidlech, a pokud není, měl bych být opravdu třetí já," uvedl Hamilton.

Hamilton předjetím pravidla neporušil, chyboval tým

Takový manévr je i za zaváděcím vozem povolený v případě, že vůz před ním vyjede z trati. McLaren si však nebyl jistý, zda Hamilton může na třetí pozici zůstat, takže ho vyzval, ať raději opět pustí Trulliho před sebe.

Po závodě komisaři penalizovali Trulliho, aniž by měli k dispozici radiovou komunikaci mezi Hamiltonem a týmem. Vedení britské stáje se však bránilo tím, že si myslelo, že komisaři obsah rozhovoru znají. Zároveň důrazně popřelo možnost, že Hamilton při výslechu v Melbourne lhal.

"Není tady žádný náznak, že by Lewis lhal, žádná lež tam nebyla," řekl Whitmarsh. "My jako tým jsme udělali chybu, že jsme neposkytli celou naši konverzaci, o níž jsme mysleli, že ji komisaři znají," dodal šéf týmu, jenž má po první Grand Prix sezony na kontě nula bodů stejně jako největší rival Ferrari.

Jarno Trulli a Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články