Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Ferrari a další týmy neúspěšně protestovaly proti trojici konkurentů

Melbourne - Při nedělním startu formule 1, Velké ceně Austrálie, mohou nastoupit stáje Toyota, Brawn GP a Williams. Proti použití aerodynamických prvků na jejich vozech dnes sice podaly oficiální protest konkurenční týmy Ferrari, Red Bull a Renault, ale neuspěly - komisaři ho později zamítli. Rozhodnutí komisařů padlo po šestihodinovém rokování. Ferrari a spol. se však mohou proti jejich verdiktu odvolat, což by celou kauzu poslalo před odvolací soud Mezinárodní automobilové federace, který zasedne příští měsíc po závodech v Malajsii.

Pro podání protestu se týmy rozhodly poté, co komisaři po dnešních úvodních prohlídkách vozů dali Williamsu, Toyotě a Brawnu svolení ke startu. Obviněné týmy podle nich používají větší zadní difuzor (součást vozu, jež generuje podtlak a zajišťuje tím větší přilnavost zadní části vozu), než povolují pravidla. Trojice týmů údajně obešla regule, když difuzor v podstatě zdvojila upravením konstrukce zadní části vozu.

Protestem pohrozily týmy už ve středu. Podle zástupců stáje Red Bull jsou vozy Williamsu, Toyoty a Brawnu díky nepovoleným rozměrům difuzorů o pět desetin vteřiny na kolo rychlejší.

Původně podalo protest také BMW, ten však byl zamítnut ještě před zasedáním komisařů, protože byl odevzdán pozdě a nesplňoval administrativní náležitosti.

Podle ředitele Toyoty Johna Howetta jeho tým pravidla neporušil. "Studovali jsme je velmi pečlivě a jsme přesvědčeni, že jsme je neporušili," prohlásil a dodal, že protest soupeřům nijak nezazlívá. "Takový je náš sport," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články