Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Fenomenální Vettel útočí na Schumacherův rekord

Praha - Přichází nová epocha v závodech formule 1? Podobně jako před deseti lety Michael Schumacher se nyní začíná skloňovat jméno dalšího německého závodníka. Je jím pouze čtyřiadvacetiletý pilot Red Bullu Sebastian Vettel. Podobně jako ve své době Schumacher nemá Vettel i přes svůj věk ve formuli konkurenci. Letošní sezonu suverénně vyhrál a odborníci se shodují, že rekordních sedm mistrovských titulů Michaela Schumachera může Vettel snadno napodobit, spíš ale i předstihnout.

"Pravděpodobně sledujeme jednoho z nejlepších pilotů historie formule 1," prohlásil s úctou legendární jezdec McLarenu David Coulthard. "Pokud bude konstruktér Adrian Newey budovat tak skvělá auta, máme před sebou podobné fenomenální spojení, jako předvedl Schumacher s Ferrari," naznačuje bývalý pilot F1 Gerhard Berger.

Schumacherův rekord v ohrožení

Že je Schumacherův rekord v ohrožení, naznačuje několik indicií. Podobně jako Michael sbírá Vettel triumfy už od raného mládí. Oba závodnící oslavili vítězství v 19 závodech za svých prvních pět let v F1. Vettel jde ovšem ještě dál. Už ve svých čtyřiadvaceti letech – o dva roky dříve než "Schumi" – se stal nejmladším dvojnásobným šampionem formule 1.

Vettel taktéž čelí větší konkurenci než kdysi Schumacher. Nejenže se ztížily technické podmínky závodů, i vynikajících jezdců-konkurentů přibylo. Schumacherovi se za dob jeho slávy postavili Mika Häkinen, David Coulthard, Ralf Schumacher a Juan Pablo Montoya. Oproti tomu Vettelových konkurentů přibylo, mezi nejnebezpečnější rivaly patří například Button, Hamilton, Alonso, Massa nebo týmový kolega Mark Webber, který Vettela už několikrát porazil.

"Jsem si jistý, že se Vettel bude snažit jezdit ještě lépe, svoji neuvěřitelnou ctižádost si zachová. Za jistých okolností tak může překonat i Schumachera a jeho sedm titulů. Všechno je možné," cituje deník Sport legendárního pilota Nikiho Laudu.

Vettela může nyní přibrzdit snad jen FIA. Mezinárodní automobilová federace totiž zakázala pro příští rok významné části aerodynamiky kolem výfuku a difuzoru, které monopost Red Bullu mocně zrychlovaly. Hlavní konstruktér Newey tak musí přijít s novým konceptem. "To může být pro Vettela a Red Bull problém," přemýšlí David Coulthard. "McLaren a Ferrari by se na Vettela mohly v příštím roce dotáhnout," dodává.

Zdroj
Deník Sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články