Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Fantastický start Šonky do sezony. V Abú Zabí slaví premiérový triumf

Nová sezona letecké série Red Bull Air Race odstartovala pro české barvy historickým úspěchem. Martin Šonka v Abú Zabí navázal na výborné výkony z kvalifikace a v hlavním závodě porazil všechny soupeře. Dosáhl tak premiérového triumfu v prestižním seriálu. Petr Kopfstein po penalizaci obsadil dvanáctou pozici.

Martin Šonka
zdroj: REUTERS autor: Naim Chidiac

Po loňské sezoně, ve které se potýkal s vlastními chybami a diskvalifikacemi, před startem nového ročníku nevyhlašoval velké cíle a plány a raději se chtěl zaměřit na stabilní výkony. Ovšem hned první závod v Abú Zabí naznačil, že Martin Šonka může letos v Red Bull Air Race útočit velmi vysoko.

Osmatřicetiletý letec mezi pylony ve Spojených Arabských Emirátech létal ve velké pohodě po celou dobu závodu, výborně mu sedlo nastavení a vše vyvrcholilo ve Final Four. Šonka do ní nastoupil jako druhý a svým konkurentům nedal sebemenší šanci. Cílem prolétl v čase 53,139 sekundy a například druhého Španěla Juana Velardeho porazil ve finále o více než sekundu. Třetí skončil Kanaďan Pete McLeod.

"Je to neskutečný pocit, splněný sen. Mám strašně velkou radost i za tým a za fanoušky, kteří nám drželi palce. Těžko teď přesně popsat, co se ve mně odehrává. Zvlášť po loňské sezoně, která se nepovedla," uvedl Šonka, jenž si na stupních vítězů dojatě užil českou hymnu.

Český pilot k triumfu mířil od začátku svého vystoupení v Abú Zabí. Už v kvalifikaci nenašel Šonka žádného soupeře a na vše navázal v hlavním podniku. Jeho prvním soupeřem byl Slovinec Peter Podlunšek, kterého porazil třetím nejlepším časem. Navíc nováček seriálu byl diskvalifikován.

V prvním kole naopak skončil druhý český zástupce Petr Kopfstein. Ten sice rovněž ukazoval, že v nové sezoně má nastaveno dobře a svého soka z Francie Nicolase Ivanoffa dokázal časem porazit. Naneštěstí pro něj ale dostal třísekundovou penalizaci za trefení pylonu, což v součtu znamenalo postup soupeře.

"Věděl jsem, že nemusím moc tlačit, protože časy jako Ivanoff jsem létal celý týden. Bohužel jsem se soustředil, abych nezatáhl příliš a nekoncentroval jsem se na pylon samotný. To byla smutná zkušenost, jelikož jsem si věřil i na Final Four. Smutek je hodně veliký," prozradil Kopfstein. 

Mezi osm nejlepších se tak dostal jen Šonka, kterého čekal právě Ivanoff, a svého reprezentačního kolegu dokázal devátý muž celkového pořadí loňské sezony pomstít na jedničku. Za sebou ho nechal o více než sekundu a jako vůbec nejrychlejší muž šel do finálového souboje.

Ani v něm Čech neměl konkurenci. Největší problémy mu dělal Matthias Dolderer, který za ním zaostal jen o tísiciny. Němec ale dostal penalizaci a propadl se až na čtvrté místo. Šonka tak mohl slavit historický úspěch a díky zisku 15 bodů se navíc posunul do čela celého seriálu.

"Vykročili jsme správným směrem, dařilo se nám létat konzistentně a hlavně bez chyb. Teď na to hlavně navázat v dalších závodech," dodal Šonka, jenž bude hájit vedení v sérii v dalším závodě za dva měsíce v San Diegu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články