Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zpátky do minulosti. Vettel zopakoval loňské vítězství ve Velké ceně Austrálie

Velkou cenu Austrálie, úvodní závod nové sezony formule 1, vyhrál zásluhou dobře načasované zastávky v boxech Sebastian Vettel z Ferrari. Stejně jako loni dojel na druhém místě za německým pilotem úřadující mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu, třetí pozici obsadil Kimi Räikkönen z Ferrari.

Sebastian Vettel s trofejí pro vítěze VC Austrálie
zdroj: REUTERS autor: Brandon Malone

Hamilton odstartoval z pole position a postupně si vypracoval až osmisekundový náskok před oběma vozy italské stáje. Proto když ve 20. kole zajel vyměnit pneumatiky a pustil na první místo Vettela, který však ještě v boxech nebyl, nic nenasvědčovalo tomu, že by měl britský pilot přijít o vítězství.

Jenže boj dvou čtyřnásobných mistrů světa rozhodlo 28. kolo, v němž musel na trať safety car. Jezdci museli zpomalit, Vettel toho chytře využil k zastávce v depu a vrátil se na prvním místě. Hamilton poté sice několikrát zajel nejrychlejší kolo závodu, ale německého rivala už předjet nedokázal.

Je nám líto, video expirovalo.
Vettel opanoval úvodní závod nové sezony, zvítězil v Austrálii

"Start mi moc nevyšel a potom jsem se kvůli pneumatikám trochu trápil. Modlil jsem se, aby přišel safety car, a štěstí se na nás usmálo," řekl Vettel.

Hamilton nakonec skončil o pět sekund druhý a od třetího Räikkönena ho dělila další vteřina. Podle vedení Mercedesu doplatil na chybu softwaru. Počítač totiž špatně spočítal odstup od Vettela. "Celou dobu nám to ukazovalo, že máme tři vteřiny k dobru a mělo nám to stačit k udržení vedení. A pak v televizi vidíme, že to není pravda," uvedl šéf Mercedesu Toto Wolff.

"Ferrari odvedlo lepší práci a my se z toho musíme poučit," prohlásil Hamilton. "Velmi špatně se tady předjíždí, takže na konci už jsem šetřil motor. Přesně podle hesla, že jsem sice prohrál bitvu, ale rozhodně ne válku," dodal.

Pro čtvrtou příčku si po startu z osmého místa dojel domácí Daniel Ricciardo z Red Bullu, zatímco Fernando Alonso potvrdil pátou pozicí výrazné zlepšení McLarenu. Šestý dojel čtvrtý jezdec sobotní kvalifikace Max Verstappen z Red Bullu. Nizozemský pilot nezvládl vjezd do první zatáčky desátého kola, dostal hodiny a propadl se až na průběžnou osmou příčku. 

Velmi smolnou VC prožili oba jezdci stáje Haas, jež se na startovní roštu nečekaně seřadili na pátém a šestém místě. Kevin Magnussen musel kvůli špatně upevněnému kolu odstoupit ve 22. okruhu ze čtvrtého místa, na které se tak posunul jeho týmový kolega Romain Grosjean. Vydržel na něm ale jen tři kola a poté i on kvůli špatně upevněnému kolu předčasně skončil.

Aby toho nebylo málo, Haas byl následně za nebezpečnou zastávku v boxech pokutován částkou deset tisíc dolarů - po pěti tisících za každý vůz. "Nerozumím tomu. V přípravě jsme neměli jediný problém. Musíme zjistit, jestli nás zradila technika, nebo je problém v mechanikovi," komentoval Grosjean. "Skončit takhle je srdcervoucí," přidal Magnussen.

Velká cena Austrálie, úvodní závod mistrovství světa vozů formule 1 v Melbourne:

1. Vettel (Něm./Ferrari) 1:29:33,283, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -5,036, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -6,309, 4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -7,069, 5. Alonso (Šp./McLaren) -27,886, 6. Verstappen (Niz./Red Bull) -28,945, 7. Hülkenberg (Něm./Renault) -32,671, 8. Bottas (Fin./Mercedes) -34,339, 9. Vandoorne (Belg./McLaren) -34,921, 10. Sainz (Šp./Renault) -45,722.

Průběžné pořadí MS (po 1 z 21 závodů): 1. Vettel 25 b., 2. Hamilton 18, 3. Räikkönen 15, 4. Ricciardo 12, 5. Alonso 10, 6. Verstappen 8, 7. Hülkenberg 6, 8. Bottas 4, 9. Vandoorne 2, 10. Sainz 1.

Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 40, 2. Mercedes 22, 3. Red Bull 20, 4. McLaren 12, 5. Renault 7.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články