Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Znovu první za deště: Kvalifikaci vyhrál Hamilton

Šanghaj - Britský pilot Lewis Hamilton s mercedesem odstartuje z pole position do Velké ceny Číny formule 1, vítězství v kvalifikaci vybojoval už potřetí v sezoně. Druhé místo na startovním roštu si v dešti v Šanghaji zajistil Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK autor: Jiří Křenek

Druhá řada bude patřit německým jezdcům. Ze třetí pozice vyrazí do nedělního závodu obhájce titulu mistra světa Sebastian Vettel (Red Bull) a ze čtvrté lídr šampionátu Nico Rosberg s druhým mercedesem.

Devětadvacetiletý šampion z roku 2008 Hamilton vybojoval 34. pole position v kariéře a posunul se na čtvrté místo historického žebříčku. Jen Michael Schumacher (68), Ayrton Senna (65) a Vettel (45) jich mají na kontě více.

"Bylo to hodně kluzké, náročná kvalifikace. Ale opravdu jsem si to užil. Auto bylo výborné, snad to tak půjde i zítra," přál si Hamilton, jenž bude usilovat o třetí vítězství v řadě. Mokré podmínky britskému pilotovi svědčí, a tak ho může těšit, že deštivé přeháňky budou podle předpovědi i během nedělního závodu.

Kvalifikaci v Číně vyhrál britský favorit suverénně o šest desetin sekundy, třetí Vettel ztratil na 5,451 km dlouhém okruhu už více než sekundu. "Škoda, myslel jsem, že se na Lewise budeme víc lepit. Jsme ale v docela dobré formě a jsme blíž než minule," řekl po kvalifikaci čtyřnásobný úřadující šampion Vettel.

Letos v bojích o co nejlepší startovní pozici našel přemožitele jen při minulé GP Bahrajnu, kde jako jediný zajel rychlejší čas Rosberg. Tentokrát německého pilota v závěrečné fázi kvalifikace zlobily brzdy, v posledním měřeném kole dokonce dostal hodiny. "V posledním sektoru jsem ztratil hodně času, bylo to slabé, byl jsem tam hodně pomalý," konstatoval Rosberg. "Ale auto je rychlé a v závodě je všechno otevřené," dodal.

Kvalifikace na Velkou cenu Číny, 4. závod mistrovství světa vozů formule 1 v Šanghaji:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:53,860, 2. Ricciardo (Austr./Red Bull) 1:54,455, 3. Vettel (Něm./Red Bull) 1:54,960, 4. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:55,143, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 1:55,637, 6. Massa (Braz./Williams) 1:56,147, 7. Bottas (Fin./Williams) 1:56,282, 8. Hülkenberg (Něm./Force India) 1:56,366, 9. Grosjean (Fr./Lotus) 1:56,773, 10. Vergne (Fr./Toro Rosso) 1:57,079.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články