Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Zmáčknul jsem kouzelný čudlík, vysvětloval Hamilton svou chybu v Ázerbájdžánu

Nedobrzděná zatáčka stála Lewise Hamiltona vedení v seriálu formule 1. Britský pilot své selhání v GP Ázerbájdžánu označil za trapnou zkušenost. Při nájezdu do první zatáčky si totiž při restartu závodu omylem "vypnul brzdy", vyjel mimo trať a přišel tím nejen o stupně vítězů, ale i vedení v mistrovství světa. Obhájce titulu z Mercedesu tak nevyužil předchozího defektu svého rivala Maxe Verstappena a poté, co dojel patnáctý, na něho dál ztrácí čtyři body.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/AP/ autor: Maxim Shemetov

"Když se ke mně při restartu přiblížil Checo (Pérez), kliknul jsem na přepínač a v podstatě si vypnul brzdy. Následně jsem proto jen zamířil rovně. Moc se všem klukům a holkám v týmu omlouvám. Netušil jsem, že jsem předtím zmáčknul také kouzelný čudlík," řekl Hamilton webu F1.

"Kouzelným čudlíkem" mínil Brit nastavení, které se kvůli vyvážení brzd používá v zaváděcím kole pro zahřívání pneumatik. Před samotným startem se má však vypnout, nicméně Hamilton o něj zřejmě znovu zavadil a tím pádem měl následně u brzd nadměrné předpětí. "Přitom bych přísahal, že jsem ho vypnul," hlásil i do vysílačky.

Zaváhání Hamiltona mrzelo o to víc, že mechanici Mercedesu po slabém výkonu v pátečním tréninku přes noc museli udělat řadu změn, aby se Hamiltonův vůz stal zase konkurenceschopným. V kvalifikaci a v závodě se pak Brit držel špičky, když ale mohl využít nehody Verstappena, jenž čtyři kola před koncem odstoupil z vedoucí příčky kvůli defektu a havárii, sám v důležitý moment chyboval.

Je nám líto, video expirovalo.
GP Azerbájdžánu formule 1 vyhrál Pérez

"Přirozeně je to trapná zkušenost. Všichni jsme makali, abychom se v tomhle závodě vrátili do nejlepší desítky, já do toho dal úplně všechno a pak to na konci takhle ztratím," kál se. Jeho šéf Toto Wolff se ho zastal. "Nenazval bych to chybou. Lewis se jen dotkl tlačítka a nastavení brzd se změnilo. Prostě se ukliknul," řekl Wolff.

Sedminásobný mistr světa Hamilton tak přišel o sérii 54 bodovaných závodů za sebou. Nedařilo se ani jeho týmovému kolegovi Valtterimu Bottasovi, který dojel dvanáctý. Mercedes vyšel poprvé bodově naprázdno od Velké ceny Rakouska 2018.

"Vše, co bych k tomu mohl říct, že jsme měli dnes fakt smůlu. Je to ale tak, jak to je, pokusíme se z toho sebrat a vrátit se příští závod silnější," dodal Hamilton.

Další Velká cena Francie je v plánu 20. června.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články