Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Z deváté pozice až k triumfu. Verstappen si dojel v Miami pro další výhru

Velkou cenu Miami formule 1 ovládl Max Verstappen z Red Bullu. Závod ve Spojených státech sice odstartoval po nepovedené kvalifikaci až z devátého místa, ale postupně se propracoval až k vítězství. Druhý byl Verstappenův stájový kolega Sergio Pérez, třetí dojel Fernando Alonso z Aston Martinu.

Je nám líto, video expirovalo.
Velkou cenu Miami vyhrál Verstappen před Pérezem

"Byl to povedený závod. Na začátku jsem se vyhnul možným problémům a čistě předjížděl jeden vůz za druhým. Zůstal jsem dlouho na tvrdých pneumatikách a to podle mě rozhodlo ze všeho nejvíc. V závěru jsme ještě svedli s Checem pěknou bitvu. Vyhrát závod po startu z deváté příčky potěší," řekl Verstappen.

Pětadvacetiletý Verstappen obhájil v Miami loňské vítězství, získal 38. triumf v kariéře a třetí v sezoně. Red Bull si připsal v pátém závodě sezony čtvrtý double, na prvních dvou místech byli jeho závodníci také v Bahrajnu, Saúdské Arábii a Ázerbájdžánu. Pérez nevyužil po startu z pole position šanci, aby se poprvé v kariéře dostal do čela průběžného pořadí šampionátu.

"Snažil jsem se, co to šlo. Dal jsem do toho všechno. Měli jsme ale potíže s drolením pneumatik. To nás v závodě limitovalo a nebyli jsme tak rychlí. Musíme se na to podívat," uvedl Pérez.

Velká cena Miami byla první ze tří letošních podniků v USA. V říjnu se F1 pojede ještě v Texasu a o měsíc později se uskuteční premiérová Velká cena Las Vegas. V zázemí nechyběla řada celebrit jako herec Tom Cruise, bývalý tenista Roger Federer nebo dvojnásobný vítěz Super Bowlu Patrick Mahomes.

Pérez udržel po startu vedení před Alonsem. Stíhací jízdu zahájil úřadující mistr světa Verstappen, který začínal kvůli předčasně ukončené kvalifikaci devátý. Nizozemec se blýskl ve čtvrtém kole manévrem, kdy předjel Charlese Leclerca i Kevina Magnussena najednou, zajížděl jedno nejrychlejší kolo za druhým a v 10. okruhu byl čtvrtý. O pět kol později se dostal na druhou příčku a zbýval před ním už jen Pérez.

Mexičan ve 20. kole zastavil pro nové pneumatiky a Verstappen se na tvrdší směsi gum dostal do vedení. Šance na stupně vítězů živil chvíli Carlos Sainz z Ferrari, ale obdržel pětivteřinový trest za překročení rychlosti při nájezdu do boxů. Brzy jej navíc předjeli Alonso a George Russell z Mercedesu.

"Auto bylo úžasné. Možná jsme čekali trochu silnější konkurenci, ale Ferrari bylo o něco slabší. Jsem rád, že jsme znovu mezi nejlepšími třemi, a věřím, že v tom budeme pokračovat dál. Red Bully jsou super rychlé, ale možná bychom mohli mít proti nim v Monaku nebo Barceloně šanci," dodal Alonso.

Verstappen držel více než patnáctivteřinový náskok před Pérezem a snažil se oddálit zastávku co nejdéle, aby měl v závěru čerstvější pneumatiky. Dvanáct kol před koncem zajel obhájce titulu do boxů, a přestože se kvůli delší zastávce vrátil na trať za Pérezem, o tři kola později svého týmového kolegu předjel. K jasnému vítězství ještě přidal prémiový bod za nejrychlejší kolo v závodě. Mistrovství světa bude pokračovat 21. května v Imole.

Výsledky Velké ceny Miami formule 1:

Velká cena Miami, závod mistrovství světa vozů formule 1: 1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:27:38,241, 2. Pérez (Mex./Red Bull) -5,384, 3. Alonso (Šp./Aston Martin) -26,305, 4. Russell (Brit./Mercedes) -33,229, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -47,511, 6. Hamilton (Brit./Mercedes) -51,249, 7. Leclerc (Mon./Ferrari) -52,988, 8. Gasly -55,670, 9. Ocon (oba Fr./Alpine) -58,123, 10. Magnussen (Dán./Haas) -1:02,945.

Nejrychlejší kolo: Verstappen.

Průběžné pořadí MS (po 5 z 23 závodů): 1. Verstappen 119 b., 2. Pérez 105, 3. Alonso 75, 4. Hamilton 56, 5. Sainz 44, 6. Russell 40, 7. Leclerc 34, 8. Stroll (Kan./Aston Martin) 27, 9. Norris (Brit./McLaren) 10, 10. Gasly 8.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 224, 2. Aston Martin 102, 3. Mercedes 96, 4. Ferrari 78, 5. McLaren 14, 6. Alpine 14, 7. Haas 8, 8. Alfa Romeo 6, 9. AlphaTauri 2, 10. Williams 1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články