Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Z bláta do louže? Leclerc s Ferrari v problémech již před druhým závodem

Lidové pořekadlo, které poměrně přesně vystihuje aktuální stav ve stáji Ferrari. Na monopostu jejich pilota, Monačana Charlesa Leclerca, totiž bylo nutné, již před druhou Velkou cenou vozů F1 letošní sezony, znovu vyměnit řídicí jednotku. Pro všechny jezdce přitom platí pouhé dvě výměny během sezony a Ferrari se v problémech se spolehlivostí octlo již v úvodním podniku v Bahrajnu. Do nedělní Velké ceny v Saúdské Arábii tak Leclerc odstartuje s handicapem deseti pozic.

Charles Leclerc
zdroj: Profimedia

Jako by šňůra smůly neměla pro Charlese Leclerca konce. Loňskou sezonu, ve které měl po třech letech u Ferrari poprvé reálnou šanci pomýšlet na mistrovský titul, nakonec dokončil na druhém místě za Maxem Verstappenem. Vyhlídky na titul zhatila chybná rozhodnutí týmu i několik jezdeckých chyb, pro které musel ze závodů odstoupit, a ztratil tak cenné body, které mu v druhé polovině sezony chyběly.

S výměnou vedení týmu, kdy Mattia Binottu vystřídal zkušený Francouz Fréderic Vasseur, věřilo mnoho fanoušků maranelské stáje, že letošní sezona bude patřit právě jim. Vstup do nového ročníku zatím ovšem působí spíše jako ledová sprcha.

Ačkoliv do úvodního závodu vstupoval Leclerc ze třetí pozice za oběma piloty Red Bullu, italský tým se rozhodl před samotným závodem vyměnit řídicí jednotku na jeho voze. Jistá nervozita mezi fanoušky byla namístě – jedná se totiž o komponentu, kterou lze za celou sezonu vyměnit pouze dvakrát, jinak jsou jezdci penalizováni. A o dva týdny později, nyní ještě před samotným začátkem závodního víkendu v Džiddě, se situace opakuje.

"Je to něco, s čím jsme se v minulosti nesetkali," komentoval nastalou situaci nový CEO týmu Fréderic Vasseur. "Doufám, že už máme situaci pod kontrolou. Ale bohužel budeme v Džiddě penalizováni," dodal. Začínají se také objevovat spekulace o budoucnosti monackého jezdce – jeho kontrakt totiž ke konci letošní sezony končí.

Jeho ambice získat pro Ferrari jezdecký titul mistra světa, jsou od začátku více než jasné, k jejich naplnění však vždy něco chybělo – ať už konkurenceschopnost vozu, nebo nakupené chyby během sezony. "Charles je motivovaný, tvrdě pracuje a posouvá celý tým pozitivním směrem," uzavřel Vasseur. 

Zdroj
The Race

Hlavní zprávy

Nejčtenější články