Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Vyšetřování děsivé havárie: Grosjean boural v rychlosti 192 km/h

Francouzský pilot Romain Grosjean při hrozivé nehodě v listopadové Velké ceně Bahrajnu formule 1 narazil do bariéry v rychlosti 192 km/h a čelil přetížení 67 G. Ve zprávě z vyšetřování to uvedla Mezinárodní automobilová federace (FIA).

Havarovaný monopost Grosjeana
zdroj: ČTK/Panoramic autor: DPPI

Grosjeanův vůz stáje Haas krátce po startu vletěl do bariéry, rozpůlil se, explodoval a začal hořet. Pilot jako zázrakem vyvázl bez vážnějších zranění a utrpěl jen lehké popáleniny, přestože podle vlastních slov byl přesvědčený, že v hořícím voze zemře.

Podle údajů FIA byl čtyřiatřicetiletý Grosjean, kterého od nejhoršího ochránil také často kritizovaný ochranný rám kolem kokpitu, tzv. halo, v hořícím voze 27 sekund. Záchranka na místo dorazila za jedenáct sekund. Závod byl pozastaven 5,5 sekundy po nehodě.

Je nám líto, video expirovalo.
Grosjean měl v Bahrajnu vážnou nehodu

Explozi podle vyšetřovatelů způsobil poškozený ochranný systém palivové nádrže. "Máme dostatek důležitých poznatků, abychom mohli pracovat na dalším zvýšení bezpečnosti ve formuli 1 i motoristickém sportu jako takovém," uvedl předseda federace Jean Todt.

"Ochranné vybavení jezdce včetně helmy, ochrany hlavy a krku, ochranný kokpit a systém halo fungovaly přesně tak, jak se od nich očekávalo a ochránily pilota a vypořádaly se s nárazem při nehodě," uvedla FIA, která se nyní na základě vyšetřování dalších 18 nehod z různých závodů bude zabývat dalším zlepšením bezpečnosti.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články