Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Vettel získal v Šanghaji první triumf v F1 pro Red Bull

Šanghaj (Čína) - Velkou cenu Číny vyhrál německý pilot Sebastian Vettel a zajistil stáji Red Bull historicky první vítězství ve formuli 1. Třetí závod sezony dnes v dešti ovládl před týmovým kolegou Australanem Markem Webberem a připsal si druhý triumf v kariéře. Třetím místem si upevnil vedení v šampionátu vítěz předchozích dvou závodů Brit Jenson Button ze stáje Brawn GP, která je první i v Poháru konstruktérů.

K jejímu vedoucímu postavení přispěl čtvrtou příčkou Brazilec Rubens Barrichello. Hned za ním projely cílem vozy McLaren Fina Heikkiho Kovalainena a úřadujícího mistra světa Brita Lewise Hamiltona. Ani ve třetím závodu sezony nebodovaly monoposty Ferrari.

Ani tentokrát neměla Grand Prix "normální" průběh. Závod byl odstartován letmo, protože okruh v Šanghaji zkrápěl silný déšť, a tak od prvních metrů vyjel safety car. Kvůli tomu selhal taktický plán druhého muže kvalifikace Fernanda Alonsa. Španělský jezdec do svého renaultu natankoval málo paliva, aby mohl soupeřům s lehkým vozem hned ujet. Protože safety car kroužil na trati osm kol, musel bývalý dvojnásobný mistr světa do boxů a zařadil se na konec startovního pole.

Závod byl odstartován až po chvíli a v čele se bez problémů držel vítěz kvalifikace Vettel. Po několika kolech si mechanikům postěžoval Fin Kimi Räikkönen, že mu pořádně nefunguje motor, a naznačil, že problémy stáje Ferrari, která zažívá nejhorší start do sezony za sedmnáct let, nekončí. Po zastávkách jezdců v boxech se dostaly do čela monoposty stáje Brawn GP, které pronásledovali jezdci Red Bullu. Tato čtveřice jezdila na mokru rychle a soupeřům ujížděla. Do not jí ale nezahrála kolize Jarna Truliho s Robertem Kubicou v osmnáctém kole, po níž opět vyjel safety car a rozdíly mezi piloty se zmenšily. Další blamáž Ferrari dokonalo odstoupení Felipeho Massy, jenž skončil v jednadvacátém kole kvůli technickým problémům.

Triumf Red Bullu stvrdil Webber

Kolizi měl i Vettel, který se dostal po zastávkách v boxech několika jezdců do vedení, jeho vůz Red Bull ale zůstal nepoškozen. Navíc si na mokru počínal skvěle a druhému Buttonovi ujížděl o několik sekund na kolo. Své jezdecké umění potvrdil i Hamilton, který se z deváté startovní pozice propracoval zhruba v polovině závodu na čtvrtou příčku. Naopak z trati vyjel na chvíli Button a Webber se snadno dostal na druhé místo za stájového kolegu.

Devatenáct kol před cílem zajel naposledy do boxů Vettel a vrátil se na třetí pozici. Po chvíli se dostal opět do čela před Buttona, i když Brita čekala ještě jedna zastávka v boxech, po níž se vrátil na čtvrtou pozici. Monoposty Red Bullu už ve zbytku závodu bez problémů udržely "double" a připsaly si největší úspěch ve čtvrté sezoně v seriálu a v 74. Velké ceně v historii stáje.

Red Bullu zahráli v Šanghaji britskou hymnu místo rakouské

Jedinou vadou na obrovské radosti týmu Red Bull byl fakt, že při slavnostním ceremoniálu pustili čínští organizátoři špatnou hymnu. vyslechli špatnou hymnu. Vedle té německé pro jezdce Sebastiana Vettela pustili čínští pořadatelé i britskou "God Save the Queen", přestože stáj je z Rakouska.

"Jsem trochu zklamaný, máme rakouskou závodní licenci, ale nedočkali jsme se naší hymny. Pravděpodobně ji neměli Číňané v programu," pozastavil se nad faux pas týmový poradce Helmut Marko v televizním rozhovoru. Záměnu zřejmě způsobil fakt, že Red Bull má továrnu v anglickém Milton Keynes. Peníze však do týmu vkládá rakouský miliardář Dietrich Mateschitz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články