Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Vettel vyrazí za vysněným triumfem z pole position

Dillí – Kvalifikaci indické Gran Prix v Dillí zvládl nejlépe Sebastian Vettel a na čtvrtý triumf po sobě tak může Němec zaútočit z pole position. Vettel ovládl již loňskou premiéru Formule 1 na indickém okruhu, v případě obhajoby rok starého vítězství by si jezdec stáje Red Bull upevnil vedení v šampionátu a významně se přiblížil třetímu titulu mistra světa v řadě. Jeho největší konkurent v boji o titul mistra světa Fernando Alonso vystartuje do závodu až z pátého místa, po kvalifikaci si Španěl neváhal postěžovat na technickou dominanci Red Bullu.

Sebastian Vettel
zdroj: Isifa/EPA

Pětatřicátou pole position v kariéře si Vettel vyjel s náskokem 44 tisícin sekundy před týmovým kolegou Australanem Markem Webberem, s nímž se postaví do první řady na startu ve třetím závodu za sebou. "Upřímně řečeno mě druhé místo překvapilo," přiznal Webber, jenž v posledním měřeném kole několikrát chyboval.

Druhou řadu obsadí v neděli britští jezdci McLarenu Lewis Hamilton a Jenson Button. Třetí řada bude patřit vozům Ferrari. Pátý čas zajel v kvalifikaci Vettelův konkurent v boji o titul Fernando Alonso, jenž ztrácí na druhém místě čtyři závody před koncem sezony šest bodů. Za německým pilotem dnes zaostal o 490 tisícin sekundy.

Španělský pilot začíná být z Vettelovy dominance v kvalifikacích frustrovaný. "Nezávodíme proti Vettelovi, závodíme proti Neweyovi," řekl s narážkou na hlavního designéra Red Bullu Adriana Neweyho, který má na svědomí vývoj momentálně neporazitelného monopostu. Ani Hamilton neočekával, že by někdo v kvalifikaci vozy Red Bull pokořil. "Nejsme dost rychlí, abychom se před ně dostali, ale určitě je můžeme prohnat v závodě. V tréninku bylo naše tempo na dlouhých úsecích stejně dobré jako jejich," řekl britský pilot. 

Vettel, jenž vyhrál předchozí závody v Singapuru, Japonsku a Koreji, na indickém okruhu dominoval všem třem tréninkům a přemožitele nenašel ani v kvalifikaci. "Zatím je to skvělý víkend, s autem nejsou žádné problémy," pochvaloval si. "Hlavní ale bude zítřek. McLareny byly v tréninku velice rychlé na dlouhých rovinkách, stejně jako Ferrari," prohlásil.

Vettel ovšem může v závodě těžit z toho, že v kvalifikaci odjel pouze 13 okruhů, a bude tak mít v lepším stavu pneumatiky. Webber odkroužil o čtyři kola víc, Alonso absolvoval 21 okruhů a Hamilton dokonce 23.

Kvalifikace na Velkou cenu Indie:

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:26,283 min., 2. Webber (Austr./ Red Bull) 1:26,327, 3. Hamilton (Brit./McLaren) 1:25,544, 4. Button (Brit./McLaren) 1:25,659, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 1:25,773, 6. Massa (Braz./Ferrari) 1:25,857, 7. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:26,236, 8. Pérez (Mex./Sauber) 1:26,360, 9. Maldonado (Ven./Williams) 1:26,713, 10. Rosberg (Něm./Mercedes) bez času. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články