Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Vettel v Abú Zabí zaútočí na rekord, Alonso nic nevzdává

Abú Zabí - Sebastian Vettel nikdy nevyhrál pět závodů za sebou, ale jeho soupeřem při Velké ceně formule 1 v Abú Zabí bude spíš Fernando Alonso než snaha o rekordní zápis. Souboj německého mistra světa z týmu Red Bull s bývalým dvojnásobným šampionem ze Španělska pokračuje o víkendu osmnáctým dílem, po němž budou do konce ročníku zbývat ještě dva závody. Podle papírových předpokladů má mít Vettel opět navrch, Red Bull pak může slavit rekordní třetí vítězství v Poháru konstruktérů za sebou.

Fernando Alonso a Sebastian Vettel
zdroj: EPA autor: GREG BAKER

Němec vyhrál v Emirátech první dva ročníky tamní Grand Prix, loni v Abú Zabí přišel o možnost bojovat o vítězství vinou defektu hned v prvním kole. V posledních týdnech neměl soupeře, jeho monopost jezdí bezchybně a v průběžném pořadí má před Alonsem náskok 13 bodů. Třetí muž celkové klasifikace Fin Kimi Räikkönen z Lotusu má na druhého Španěla manko už 54 bodů.

Posledním jezdcem, který vyhrál pět závodů za sebou, byl v roce 2004 jiný německý závodník Michael Schumacher ještě s vozem Ferrari. Jeho série se tehdy dokonce zastavila až na sedmi triumfech v řadě. 

I když všechno hovoří proti němu, Alonso se nehodlá vzdát. Burcuje vedení týmu, aby připravilo rychlé a spolehlivé auto, a sám chce Vettelovi ještě zavařit. Nic jiného než vítězství v hlavě nenosí. "I když se v boji zlomí meč, musím bojovat," přirovnal svou aktuální situaci. "Pokud vám ty ruce useknou, přetlačte soupeře rameny, nebo dokonce zuby," naznačil, že je odhodlán bojovat do poslední chvíle.

Výzva je jen jedna

Španěl, který se netají obdivem k japonské kultuře, nevyhrál závod od červencové Velké ceny Německa. Ve hře o titul ho však drží vyrovnanost výkonů. "Žádný bojovník by to za této situace nevzdal. Pro mě je to výzva. Výzvy nejsou špatné nebo dobré, jsou to prostě výzvy. A já svou situaci nyní tak beru," pravil Alonso.

Jeho vzpomínky na závěr sezony 2010 však nejsou příjemné. Před tehdy posledním závodem právě v Abú Zabí vedl před Vettelem o 15 bodů, ale i strategická chyba Ferrari ho připravila o titul. "Dáme do toho 120 procent a Fernando (Alonso) určitě také. Budeme bojovat do posledního kilometru a já stále věřím," prohlásil šéf Ferrari Luca Di Montezemolo.

Loni Vettel vyhrál kvalifikaci už jako jistý mistr světa. "Fernando je velmi kvalitní pilot a Ferrari je velmi kvalitní tým. Rozhodně není nic rozhodnuto, jsou silní, musíme bojovat až do konce. Zbývají ještě tři závody, to je hodně," upozornil šéf Red Bullu Christian Horner.

I sám Vettel je hodně opatrný. Může se stát třetím pilotem v historii s třemi tituly za sebou, to se dosud podařilo pouze Schumacherovi a Juanu Manuelu Fangiovi. "Stále je před námi dlouhá cesta. Udělali jsme v posledních závodech velké kroky k titulu, ale ve formuli může být velmi rychle všechno jinak," uvedl Němec.

Průběžné pořadí MS (po 17 z 20 závodů):

1. Vettel (Něm./Red Bull) 240 bodů

2. Alonso (Šp./Ferrari) 227

3. Räikkönen (Fin./Lotus) 173

4. Webber (Austr./Red Bull) 167

5. Hamilton (Brit./McLaren) 165

6. Button (Brit./McLaren) 141

7. Rosberg (Něm./Mercedes) 93

8. Grosjean (Fr./Lotus) 90

9. Massa (Braz./Ferrari) 89

10. Pérez (Mex./Sauber) 66

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 407, 2. Ferrari 316, 3. McLaren 306, 4. Lotus 263, 5. Mercedes 136, 6. Sauber 116, 7. Force India 93, 8. Williams 59.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy