Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vettel chce v Japonsku znovu snížit Alonsův náskok

Suzuka (Japonsko) - Loni v Suzuce získal s předstihem svůj druhý titul mistra světa, ale i kdyby Němec Sebastian Vettel nadcházející Velkou cenu Japonska potřetí v kariéře vyhrál, nedostane se zatím ani do průběžného vedení. Před patnáctým závodem sezony ztrácí pilot stáje Red Bull na druhém místě pořadí 29 bodů na vedoucího Fernanda Alonsa z Ferrari. Španěl bude chtít učinit další krok k zisku třetího titulu mistra světa a prvního od roku 2006.

Alonso těží z vyrovnanosti výsledků. Nebodoval jen po havárii v Belgii, vyhrál tři závody, v dalších osmi velkých cenách dojel nejhůř na pátém místě, minule v Singapuru byl třetí. Vettel tam ale pod umělým osvětlením zvítězil a hýří sebevědomím, navíc v Suzuce třikrát za sebou vyhrál kvalifikaci a v letech 2009 a 2010 opanoval i závod.

"Okruh v Suzuce miluju," řekl pětadvacetiletý Vettel. "Má skvělé zatáčky a fantastické fanoušky. Opravdu se těším, když sem mohu přijet závodit," uvedl německý pilot. Loni v Suzuce jel potřetí v životě a dodnes ho mrzí, že opět nevyhrál. "Chtěl jsem na své nejoblíbenější trati získat titul mistra světa po vítězství a ne po třetím místě," připomněl loňský výsledek.

Tehdy zvítězil Brit Jenson Button z McLarenu, který považuje trať v Suzuce za svou domácí, neboť jeho přítelkyně je Japonka a dlouhé roky jezdil v týmu Honda. Druhý muž předchozí GP Singapuru ale bude mít při obhajobě ztíženou pozici, protože kvůli výměně problémové převodovky přijde podle pravidel o pět pozic na startu oproti umístění z kvalifikace.

Jeho týmový kolega Lewis Hamilton nastoupí k prvnímu závodu po zveřejnění přestupu do Mercedesu, kde v příští sezoně nahradí sedminásobného světového šampiona Michaela Schumachera. Ten dnes zase oznámil, že po sezoně ukončí kariéru. Oba se v Suzuce už opět chtějí soustředit na závody. Průběžně čtvrtý Hamilton má ale po odstoupení v Singapuru z prvního místa manko už 52 bodů na Alonsa a před ním je ještě Kimi Räikkönen z Lotusu. Schumacher není ani v první desítce celkové klasifikace.

Šéf McLarenu Martin Whitmarsh: "Jak znám Lewise (Hamiltona), tak bude chtít vyhrát posledních šest závodů, a tím i titul."

Hamilton, kterého příští rok nahradí v týmu Mexičan Sergio Pérez, bude bojovat o body, o které jej minule připravila porucha. "Budeme se snažit, aby se mu to do konce šampionátu už nestalo," slíbil Whitmarsh.

Räikkönen by mohl být černým koněm závodu. V roce 2005 totiž ještě v barvách McLarenu vyhrál závod ze sedmnáctého místa na startu a od té doby drží i rekord trati. Letos sice ještě nevyhrál, ale Suzuka by to mohla změnit. "Tady vítězí dobré nastavení aerodynamiky auta kvůli rychlým průjezdům dlouhých zatáček. A to přesně sedí mému nynějšímu autu," poznamenal finský pilot.

Pomoc domácích fanoušků zcela jistě pocítí Japonec Kamui Kobajaši z týmu Sauber, který by se rád stal prvním domácím vítězem v Suzuce. Letos už byl třikrát na stupních vítězů, z toho dvakrát druhý. "Není závod, na který bych se těšil víc. Myslím si, že jestli můžu vyhrát, tak tady. Mám rychlé auto," uvedl Kobajaši.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články