Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Vettel Alonsa v USA předjel, slavit ale ještě nemůže

Austin - Na korunovaci mistra světa formule 1 dojde až v závěrečném závodě sezony. Suverénovi tréninků i kvalifikace Sebastianu Vettelovi z Red Bullu dnes druhé místo ve Velké ceně USA k zisku třetího titulu za sebou nestačilo, protože jeho jediný konkurent Fernando Alonso z Ferrari dojel hned za ním třetí a rozdíl mezi oběma jezdci se zvětšil jen o tři body na stále dosažitelných třináct. Premiérový závod na okruhu v Austinu vyhrál Lewis Hamilton z McLarenu, Vettelovo druhé místo zajistilo týmu Red Bull s předstihem alespoň Pohár konstruktérů. O individuálním šampionovi se rozhodne za týden při Velké ceně Brazílie.

Vettel v Austinu
zdroj: ISIFA

O individuálním šampionovi se rozhodne za týden při Velké ceně Brazílie. "Jsem šťastný, i když to není takový výsledek, který jsem si přál, ale jsem rád i za kluky a tým, který vyhrál Pohár konstruktérů. Asi si dnes otevřeme pivo," prohlásil Vettel. "Ano, boj pokračuje, ale jsem přesvědčený, že to dopadne dobře. Věřím si i proto, že auto jezdí skvěle," řekl Němec, kterému bude stačit v Sao Paulu dojet čtvrtý bez ohledu na výsledek soupeře.

Stáj Ferrari po sobotní nevydařené kvalifikaci sáhla k taktickému manévru, aby umožnila Alonsovi za každou cenu udržet šanci na titul. Před Španělem se totiž měl postavit na start mimo jiné i jeho týmový kolega Felipe Massa. Vedení týmu však oznámilo, že Brazilec má na převodovce poškozenou pečeť a vykoledovalo si pro jezdce trest ztráty pěti míst na startu. Tím se Alonso posunul a do závodu vyjel ze sedmé pozice.

"Fernanado by startoval z horší strany (roštu), takže bylo velké nebezpečí, že by se mu ostatní na špici po první zatáčce mohli hodně vzdálit. Byl to risk, proto jsme sáhli k tomuto kroku, oba piloti s tím souhlasili," uvedl italský tým na webové stránce Ferrari. "Felipe (Massa) chápe, že za této situace je přednější týmový zájem," stálo v oficiální zprávě.

Sebastian Vettel: "Jsem šťastný, i když to není takový výsledek, který jsem si přál, ale jsem rád i za kluky a tým, který vyhrál Pohár konstruktérů. Asi si dnes otevřeme pivo. Ano, boj pokračuje, ale jsem přesvědčený, že to dopadne dobře. Věřím si i proto, že auto jezdí skvěle." 

Španělovi se navíc vydařil průjezd náročnou první zatáčkou po startu a dokázal se dostat až na čtvrté místo. Vítěz kvalifikace Vettel bez potíží svou pozici udržel, před Hamiltona se dostal další pilot Red Bullu Mark Webber z Austrálie, a mohl tak svému kolegovi jistit záda. To se ale změnilo ve čtvrtém okruhu, kdy Hamilton Webberovi oplatil stejnou mincí, vrátil se na druhé místo a začal stíhat Vettela.

Důležité pro další průběh závodu bylo 17. kolo, kde Webber hlásil problémy se systémem KERS, a než stihl změnit nastavení vozu na volantu, jeho monopost se zastavil. A Australanovo odstoupení posunulo Alonsa na třetí místo. Španěl ve 21. okruhu zajel do boxů, kde ztratil několik sekund, neboť pravá přední pneumatika nešla vyměnit. O kolo později byl u mechaniků také Vettel, ale vrátil se do vedení.

Souboj o vítězství se v té době odehrával daleko před monoposty Ferrari, Alonso ztrácel na třetím místě na vedoucí dvojici půl minuty. Hamilton na Vettela útočil, ale k předjetí mu pomohlo až několikáté využití proměnlivého nastavení zadního přítlačného křídla DRS ve 42. z 56 kol. Lídr šampionátu Vettel se snažil Brita dojet, ale neměl šanci. Hamilton si tak zopakoval vítězství při posledním závodu F1 v USA v roce 2007, kdy se ještě jelo na okruhu v Indianapolisu. V sezoně si připsal čtvrté vítězství, v kariéře jednadvacáté.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články