Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Verstappena protest Mercedesu nepřekvapil a se slzami v očích hlesl: Je to neuvěřitelné

Když se těsně po závěrečné Grand Prix formule 1 v Abú Zabí dozvěděl, že na něj konkurenční Mercedes podal protest, aby ho sesadil z trůnu, nepřekvapilo ho to. Pár hodin po dramatickém vítězství v posledním kole nad Lewisem Hamiltonem ale Max Verstappen mohl slavit podruhé. Komisaři totiž obě stížnosti zamítli. Nizozemský jezdec si triumfem splnil životní sen a přeje si, aby s týmem Red Bull dosáhl v budoucnu i dalších titulů.

Max Verstappen po dojezdu GP v Abú Zabí
zdroj: imago sportfotodienst

"Nevím, co k těm protestům říct. Abych byl upřímný, nějak to celou sezonu vystihuje," citovala Verstappenovu reakci BBC.

Čtyřiadvacetiletý pilot Red Bullu ještě pět kol před koncem ztrácel na vedoucího Hamiltona přes deset vteřin a šéf týmu Christian Horner přiznával, že jeho stáj potřebovala zázrak. Ten přišel po havárii Nicolase Latifiho, kdy byl povolán na trať safety car a Red Bull jej využil k výměně čerstvé sady nejměkčích pneumatik.

Verstappen se pak i díky rozhodnutí ředitelství závodu zařadil přímo za svého rivala a v restartovaném posledním kole ho díky jeho horším pneumatikám udolal.

Je nám líto, video expirovalo.
Kontroverzní závěr ročníku F1, Mercedes protestuje

"Trať už byla tou dobou čistá, tak proč bychom to měli dojet za safety carem? Myslím, že to od ředitelství bylo správné řešení. Jasně, že jsem z něj těžil, ale i kdybych z něj nic neměl, tak je tohle jasné," upozornil Verstappen.

Po dojezdu do cíle slavil první titul se slzami v očích. "Je to neuvěřitelné. Už když jsem byl malý, měl jsem za cíl stát se mistrem světa a získávat vítězství. Když hráli hymnu, chtěl jsem, aby zněla pro mě. Když teď říkám o sobě, že jsem mistr světa, je to něco speciálního a zvláštního," pokračoval rodák z belgického Hasseltu závodící pod nizozemskou vlajkou.

Vedle gratulací od motoristických legend mu blahopřál i předseda nizozemské vlády Mark Rutte. Ten označil Verstappenovo vítězství za historický den pro nizozemský sport. Pro tým Red Bull to byl první jezdecký titul od roku 2013 a triumfu Sebastiana Vettela. Od té doby začal naopak vládnout Mercedes, v němž Hamilton získal šest ze svých sedmi titulů.

"Max vždy bojuje a nikdy se nevzdává. To je jeho DNA. Řekl mi, že byl každé kolo úplně mimo sebe a jel na maximum. V závěru dostal jednu šanci v jednom kole a vzal si ji pro sebe," uvedl závodníkův otec Jos Verstappen, bývalý týmový kolega Michaela Schumachera a účastník 107 závodů v F1.

Verstappen v této sezoně vyhrál deset závodů a osmnáctkrát stanul na stupních vítězů. "Cestuji s tátou všude a naším cílem bylo jednou vyhrát šampionát. Honí se mi hlavou spousta vzpomínek a teď se vše rozhodlo v posledním kole," doplnil Verstappen.

Ocenil i tým Red Bull a týmového kolegu Sergia Péreze, kterého přirovnal za jeho pomoc v závodě k legendě. "Všichni v týmu ví, že je miluju a doufám, že budeme dalších deset patnáct let spolu. Nechci nic měnit. Pokud o to budou stát, toužím s nimi být do konce života," zakončil Verstappen.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články