Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Verstappen vyučoval i ve Spa, ovládl sprint před Piastrim a Gaslym

Max Verstappen zvítězil ve sprintovém závodě v belgickém Spa-Francorchamps. Suverén letošního šampionátu vytěžil z pole position, které si vyjel v tzv. shootoutu, a v částečně deštivém sprintu znovu vyučoval. Na pódiu jej doplnil Oscar Piastri a Pierre Gasly.

Max Verstappen
zdroj: REUTERS autor: Johanna Geron

Pole position pro sprint si v sobotu po poledni vyjel Max Verstappen a pozice mu oproti nedělnímu závodu, v němž jej z první příčky po kvalifikaci odsune penalizace pěti míst za výměnu převodovky, zůstala. Do první řady jej doplnil Oscar Piastri z McLarenu, který kvalifikačním časem za mistrem světa zaostal jen o 11 tisícin sekundy.

Prudký déšť nakonec odložil start sprintového závodu formule 1 ve Spa-Francorchamps o celou hodinu. Max Verstappen krátce po startu přišel o vedení, když kvůli zlepšujícím se podmínkám na trati zajel ke svým mechanikům o kolo později než za ním jedoucí piloti. Po restartu závodu, který způsobila nehoda Fernanda Alonsa, se ale dostal bez potíží zpět do vedení přes Piastriho.

"Vsadili jsme na jistotu. Do boxů bych sice vjel jako první, ale pak mě mohla zablokovat ostatní auta," řekl Verstappen. "Sice jsem přišel o vedení, ale vím, že mám rychlé auto, a když jsme dali nové gumy, tak jsem doslova letěl," dodal.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sprint F1 v náročných podmínkách v Belgii ovládl Verstappen

Dvaadvacetiletý Piastri si na druhém místě se ztrátou téměř sedmi sekund dojel pro životní výsledek, jeho maximem byla čtvrtá příčka ze Silverstonu. "Mám ohromnou radost. Chvíli jsem byl první, ale na Maxe jsem prostě neměl. Myslel jsem, že jsem odstartoval celkem dobře. Ale pak jsme přijeli do Eau Rouge a už byl přede mnou a nestačil jsem na něj," řekl Piastri. 

Třetí místo vybojoval Pierre Gasly ze stáje Alpine. Smolný výsledek si připsal Verstappenův kolega Sergio Pérez, jehož závod ukončila kolize s Lewisem Hamiltonem, který za incident obdržel penalizaci 5 sekund a propadl se pořadím.

Verstappen si vítězstvím upevnil vedení v šampionátu a před týmovým kolegou Sergiem Pérezem, který sprint nedokončil, má náskok 118 bodů. V neděli je v Belgii na programu hlavní závod. Z pole position odstartuje Charles Leclerc na ferrari.

Velká cena Belgie, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa:

Sprint: 1. Verstappen (Niz./Red Bull) 24:58,433, 2. Piastri (Austr./McLaren) -6,677, 3. Gasly (Fr./Alpine) -10,733, 4. Sainz (Šp./Ferrari) -12,648, 5. Leclerc (Mon./Ferrari) -15,016, 6. Norris (Brit./McLaren) -16,052.

Průběžné pořadí MS: 1. Verstappen 289, 2. Pérez (Mex./Red Bull) 171, 3. Alonso (Šp./Aston Martin) 139, 4. Hamilton (Brit./Mercedes) 135, 5. Sainz 92, 6. Russell (Brit./Mercedes) 91.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 460, 2. Mercedes 226, 3. Aston Martin 184, 4. Ferrari 176, 5. McLaren 97, 6. Alpine 53.

Kvalifikace sprintu: 1. Verstappen 1:49,056, 2. Piastri -0,011, 3. Sainz -0,025, 4. Leclerc -0,195, 5. Norris -0,333, 6. Gasly -0,644.

Zdroj
formula1.com, ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články