Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Verstappen v Rakousku ukončil vítěznou sérii Mercedesů, o výhru se pral s Leclercem

Pilot stáje Red Bull Max Verstappen triumfoval ve Velké ceně Rakouska formule 1 a zrušil vládu pilotů Mercedesu v tomto ročníku. Nizozemský pilot obhájil v Rakousku vítězství z loňského roku. Vozy Mercedes nebyly tentokrát vůbec ve hře o prvenství, k němu blízko z pole position startující Charles Leclerc z Ferrari, ale stejně jako v únoru v Bahrajnu se ho po triumfu v kvalifikaci nedočkal.

Max Verstappen
zdroj: ČTK/PA/ autor: James Moy

Dvě kola před cílem Verstappen závod rozhodl, když předjel Leclerca manévrem na hranici pravidel, jenž vyšetřovali traťoví komisaři. Teprve tři a půl hodiny po průjezdu cílem padl verdikt, že Verstappen regule neporušil a výsledky tedy oficiálně platí.

Mercedes na stupních vítězů nakonec měl Valtteriho Bottase. Lídr šampionátu Lewis Hamilton skončil až pátý za dalším smolařem devátého soutěžního víkendu Sebastianem Vettelem z Ferrari. Žádný jiný pilot neměl ve Spielbergu plný počet kol.

Elita formule 1 jako kdyby si na Red Bull Ringu vzala k srdci kritiku po předchozích spíše nudných závodech a na trati se odehrála celá řada bitev. Pro pozdějšího vítěze přitom domácí Grand Prix jeho týmu nezačala vůbec dobře, protože start z první řady pokazil a propadl se z druhého místa na osmé.

Postupně se ale propracoval vpřed, nečekaně snadno předjel i největší esa a obstaral infarktové finále. Na Leclerca v závěru opakovaně útočil a uspěl až v 69. kole v pravotočivé zatáčce, do níž vjel vnitřní stopou. Vůz nasměroval k vnějšímu kraji silnice, aby neměl soupeř místo, a kola vozů se při tom dotkla. První místo pak Verstappen nepustil a vybojoval šestý triumf v kariéře. 

Je nám líto, video expirovalo.
Formulím v Rakousku vládl Verstappen

"Nemyslím, že bychom za to měli dostat penalizaci. Podruhé jsem brzdil trochu později v zatáčce. Z mého pohledu je tohle závodění. Je to tvrdé závodění, jinak bychom mohli zůstat doma," prohlásil Verstappen. "Pokud by tohle nebylo v závodech povoleno, jaký by pak mělo smysl být ve formuli 1," dodal. 

Leclerc ze souboje jednadvacetiletých jezdců vyšel jako poražený a na poslední chvíli přišel o první vítězství. Předjetí po sporném manévru jen těžko trávil. "Pro mne v autě to bylo celkem jasné. Nevím, jak to vypadalo zvenčí," řekl. "O kolo předtím to bylo všechno v pořádku, taky jsem byl na vnějšku a na výjezdu mi nechal prostor na šířku auta. V dalším kole ne, došlo ke kontaktu a já musel vyjet z trati, takže už jsem neměl šanci ho znovu předjet," dodal.

Šťastný víkend neabsolvoval ani jeho týmový kolega Vettel. V sobotní kvalifikaci nemohl kvůli technickým problémům zasáhnout do finálové části, ale po startu z devátého místa se brzy propracoval na dohled pódiu. Jenže další porci smůly si čtyřnásobný mistr světa vybral při první zastávce v boxech, protože při jeho příjezdu nebyli připraveni mechanici s pneumatikami.

Nakonec alespoň získal Hamiltonův skalp a víkend ukončil v dobré náladě. "Sice bych si rád odnesl něco z pódia, ale nakonec to byla zábava, užil jsem si to. Prostě jsem naháněl lidi vepředu a bylo to fajn," prohlásil.

Hamilton poprvé v sezoně skončil hůře než druhý. Britský pětinásobný šampion po penalizaci z kvalifikace kvůli ohrožení soupeře startoval až ze čtvrtého místa a v závodě se také on zdržel v depu. Při přezouvání pneumatik mu mechanici vyměnili i poškozené přední přítlačné křídlo, což jej stálo čas, a propadl se pořadím.

Výsledky Velké ceny Rakouska ve Spielbergu:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:21:58,017, 2. Leclerc (Mon./Ferrari) -2,724, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -18,960, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -19,610, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) -22,805, 6. Norris (Brit./McLaren), 7. Gasly (Fr./Red Bull), 8. Sainz (Šp./McLaren), 9. Räikkönen (Fin./Alfa Romeo), 10. Giovinazzi (It./Alfa Romeo) všichni -1 kolo. Nejrychlejší kolo: Verstappen.

Průběžné pořadí (po 9 z 21 závodů): 1. Hamilton 197 b., 2. Bottas 166, 3. Verstappen 126, 4. Vettel 123, 5. Leclerc 105, 6. Gasly 43. 

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 363, 2. Ferrari 228, 3. Red Bull 169, 4. McLaren 52, 5. Renault 32, 6. Alfa Romeo 22, 7. Racing Point 19, 8. Toro Rosso 17, 9. Haas 16.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články