Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Verstappen v kvalifikaci v Džiddě chyboval, z pole position vyjede Hamilton

Seriál mistrovství světa formule 1 očekává v posledních dvou závodech sezony tuhý a těsný souboj o světový titul mezi Lewisem Hamiltonem a Maxem Verstappenem, které dělí v celkovém pořadí jen pár bodů. Obdobný souboj svedli už v sobotní kvalifikaci, v níž však mladší ze soupeřů v závěru svého velmi rychlého kola chyboval a obsadil třetí místo v kvalifikaci. Z pole position se radoval právě Hamilton, v první řadě jej doplní jeho kolega Valtteri Bottas. 

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/AP autor: Hassan Ammar

"Tohle byl náš cíl. V trénincích jsme tu byli rychlí, ale v kvalifikaci přišly nějaké problémy s tempem a pneumatikami. Umístění v přední řadě je proto skvělý výsledek. Pracovali jsme na simulátorech s Valtterim, jak to šlo. On je fakt nejlepší týmový kolega, jaký kdy v tomhle sportu byl," uvedl po dojezdu před televizními kamerami Hamilton.

Šestatřicetiletý Hamilton obdržel ještě před kvalifikací napomenutí a pokutu 25 tisíc eur za incident s Nikitou Mazepinem ve třetím tréninku. Další trest mu hrozil za nerespektování dvojitých žlutých vlajek, ty však nebyly podle komisařů signalizovány ani na panelu ani na volantu jezdce, takže Brit vyvázl bez postihu.

V kvalifikaci rodák ze Stevenage pokračoval ve spolehlivých výkonech z pátečních tréninků a druhou kvalifikační část vyhrál rozdílem 234 tisícin sekundy.

Během rozhodujicí třetí části nicméně jeho rival Verstappen zrychlil a atakoval možnou třináctou pole position v kariéře. V posledním kole byl po dvou měřených úsecích nejrychlejší a zdálo se, že Hamitona z prvního místa sesadí. V poslední zatáčce ale nezvládl výjezd a po narázu do zdi musel svůj vůz odstavit.

"Ta nehoda byla příšerná, ale v celkovém pohledu to byla dobrá kvalifikace. Bylo trochu těžké nasadit správné pneumatiky, protože je to městský okruh, ale věděl jsem, že máme dobré tempo," hodnotil Verstappen.

"Sám nevím, co se při té nehodě stalo. Zablokovala se mi kola, snažil jsem se udržet auto na trati a dojet to, ale po nárazu do zadní části jsem musel zastavit. Je to zklamání, ale jsem rád, že je auto rychlé, a uvidíme, co dokážeme v závodě," uvedl Nizozemec.

Sedminásobný šampion Hamilton, který útočí na rekordní osmý triumf a překonání maxima Michaela Schumachera, tak získal 103. pole position v kariéře a druhou za sebou.

Před Verstappena se navíc dostal ještě Bottas, který tak završil postavení Mercedesu v přední řadě. Čtyřiadvacetiletému pilotovi Red Bullu hrozí po nehodě i výměna převodovky a potenciální trest v podobě ztráty pěti míst na startovním roštu.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Saúdské Arábie formule 1

Kvalifikace na Velkou cenu Saúdské Arábie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Džiddě:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:27,511, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,111, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,142, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,543, 5. Pérez (Mex./Red Bull) -0,612, 6. Gasly (Fr./Alpine) -0,614, 7. Norris (Brit./McLaren) -0,669, 8. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -0,931, 9. Ocon (Fr./Alpine) -1,136, 10. Giovinazzi (It./Alfa Romeo) -1,243.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články