Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Verstappen v Bahrajnu dominoval, Alonso dosáhl na podium. Leclerc pro problémy s vozem odstoupil

Úvodní VC nového ročníku formule 1 ovládl úřadující šampion Max Verstappen před týmovým kolegou Pérezem. Oba jezdci Red Bullu potvrdili aktuálně dominantní postavení stáje. Třetí dojel Fernando Alonso v Aston Martin, který potvrdil potenciál britské stáje v nové sezoně. Smůlu měl naopak Charles Leclerc, jenž musel ze závodu pro technické problémy s vozem odstoupit.

Je nám líto, video expirovalo.
Úvodní VC v Bahrajnu ovládly vozy Red Bull

Úřadující šampion Max Verstappen odstartoval z pole position a s přehledem postupně zvyšoval svůj náskok před zbytkem pole. Na druhé pozici jej pronásledoval jeho loňský hlavní vyzyvatel v boji o titul Charles Leclerc ve Ferrari. Italská stáj však zatím, zdá se, na Red Bull nestačí. Což ostatně v první polovině VC potvrdil i Verstappenův týmový kolega Pérez, jež Leclerca předjel a oba vozy Red Bull mizely zbytku pole z dohledu. 

"Jsem rád, že jsem tady konečně vyhrál. Důležité bylo, že jsem si hned po startu vytvořil náskok a pak už jsem jen hlídal gumy. Nikdy nevíte, co se může ve zbývajícím průběhu závodu stát," uvedl Verstappen.

"Je to skvělý vstup do sezony. Trochu jsem si ho pokazil na startu, po kterém už jsem se jen snažil odčinit škodu, takže druhé místo bylo maximum. Sezona ale bude dlouhá a myslím, že se k Maxovi pomaličku přibližuji," věří Pérez.

A pro Maranelskou stáj se situace v 41. kole výrazně zhoršila. Navzdory výměně baterie před samotným startem úvodní VC svůj monopost musel Monačan zastavit na okraji tratě pro technické problémy. Jeho kolega závod dokončil na čtvrtém místě. 

"Nevím, co se stalo. Prostě jsem najednou ztratil výkon," řekl Leclerc. "Ale ukázalo se, že za Red Bullem hodně zaostáváme. Měli jsme maximálně na druhé místo, ale nakonec jsme ani nedokázali dojet do cíle a to je jediné, co se počítá," prohlásil pětadvacetiletý monacký pilot.

Předčasně skončil premiérový závod F1 pro Oscara Piastriho z McLarenu. Nováček v šampionátu musel v patnáctém kole do boxu kvůli problému s volantem, který spolu s pneumatikami vyměnil. Z boxu už ale nevyjel a úvodní VC pro něho skončila. 

S problémy se potýkal i jeho týmový kolega Norris. Problémy McLarenu v úvodu nové sezony se tak nadále prohlubují. Nevedlo se ani stáji Alpine. Nováček v týmu Pierre Gasly do závodu odstartoval po nepovedené kvalifikaci z poslední pozice. Navzdory tomu však v kombinaci s dobře zvolenou strategií dokázal závod dokončit na bodované deváté příčce.

Horší průběh pak potkal jeho kolegu Estebana Ocona. Ten byl v závodu penalizován nejdříve za špatné seřazení na startu, později za překročení rychlostního limitu v boxové uličce. Ve výsledku ztratil dvacet vteřin a šanci na bodové umístění. V 43. kole nakonec ze závodu odstoupil úplně. 

Skokan roku

Pokud by se ve F1 udělovaly ceny pro největší meziroční posunutí v pořadí, patřila by letos nepochybně stáji Aston Martin. Již od pátečních tréninků na sebe stáj upozornila v boji o nejrychlejší kolo a formu potvrdili oba piloti i v závodě. Španělskému matadorovi Fernandu Alonsovi sice nevyšel ideálně start, nicméně se po celou dobu VC pohyboval na špičce závodu.

Po odstoupení Charlese Leclerca se Španěl posunul na čtvrté místo a pronásledoval Carlose Sainze, jehož náskok chvílemi mazal o vteřinu na kolo a atakoval pódiové umístění. A jedenáct kol před koncem svého krajana bez větších problémů předjel. Pokud chce Ferrari pomýšlet na vrchol, musí počítat s dalším vyzyvatelem.

"Musím hlavně pogratulovat Lancovi. Před dvanácti dny byl na operaci a teď bojoval v čele závodu," řekl Alonso. "Být zase na pódiu je neuvěřitelné. Co Aston Martin dokázal v zimě s autem udělat, je neskutečné," přidal.

"Samozřejmě by se mi líbilo odstartovat z pole position a využít naší rychlosti, ale start mi nevyšel, tak jsem musel předjíždět na trati. Byla to tak větší zábava a napětí," dodal mistr světa z let 2005 a 2006, jenž si připsal 99. umístění na pódiu. 

Velká cena Bahrajnu, úvodní závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sáchiru:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:33:56,736, 2. Pérez (Mex./Red Bull) -11,987, 3. Alonso (Šp./Aston Martin) -38,637, 4. Sainz (Šp./Ferrari) -48,052, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) -50,977, 6. Stroll (Kan./Aston Martin) -54,502.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články