Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Verstappen triumfoval ve sprintu před VC USA

Již jistý šampion letošní sezony formule 1 Max Verstappen triumfoval ve sprintovém závodu před VC USA. Na okruhu COTA (Circuit of the Americas) předčil v cíli Lewise Hamiltona a Charleses Leclerca. Do hlavního závodu odstartuje po chybě v kvalifikaci z šestého místa.

Je nám líto, video expirovalo.
Verstappen začal v USA vítězstvím ve sprintu

Verstappen vyhrál třetí z pěti letošních sprintů. Před USA triumfoval také v Rakousku a Belgii. Rodák z Hasseltu, který si zajistil v předchozí Velké ceně Kataru třetí titul za sebou, má v čele mistrovství světa 441 bodů, o 213 více než druhý týmový kolega Sergio Pérez.

Verstappen zažil těžší chvíle jen na startu, kde musel tvrdě odrážet Leclercův útok. Vedení ale udržel a Leclerc naopak v dalších zatáčkách přišel i o druhé místo, když se přes něj dostal Hamilton.

"Po startu to bylo celkem těsné, ale naštěstí je tu v nájezdu do první zatáčky dost prostoru. To mi rozhodně pomohlo. Pak už jsem si mohl jet vlastní závod," řekl Verstappen.

Hamilton se sice několik kol držel za Verstappenem v rozmezí jedné vteřiny, zaútočit ale nedokázal. Čerstvý světový šampion mu navíc začal později ujíždět a dojel do cíle s jistým náskokem. Hamilton získal sedm bodů, díky nimž se přiblížil v pořadí mistrovství světa druhému Pérezovi na rozdíl 27 bodů.

"Byla to zábava. Měl jsem dobrý start a v prvním kole to byl pěkný souboj s Charlesem. Snažil jsem se pak přiblížit i Maxovi, ale jejich rychlost je v tuto chvíli jednoznačná," uvedl Hamilton.

Potvrdit dominanci se pokusí Verstappen také v hlavním závodě, kde zaútočí na jubilejní 50. vítězství v F1 a patnácté letos. Tím by vyrovnal svůj rekordní počin z minulé sezony. Závod ale zahájí až ze šesté příčky, neboť v kvalifikaci porušil traťové limity a komisaři mu smazali jeho nejrychlejší čas. Z pole position odstartuje Leclerc.

Velká cena USA, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Austinu:

Sprint: 1. Verstapen (Niz./Red Bull) 31:30,849, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -9,465, 3. Leclerc (Mon./Ferrari) -17,987, 4. Norris (Brit./McLaren) -18,863, 5. Pérez (Mex./Red Bull) -22,928, 6. Sainz (Šp./Ferrari) -28,307.

Průběžné pořadí MS: 1. Verstappen 441, 2. Pérez 228, 3. Hamilton 201, 4. Alonso (Šp./Aston Martin) 183, 5. Sainz 156, 6. Leclerc 151.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 669, 2. Mercedes 334, 3. Ferrari 307, 4. Aston Martin 230, 5. McLaren 224, 6. Alpine 92.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články