Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Verstappen si v dešti vyjel pole position pro Velkou cenu Belgie

Nizozemský pilot Max Verstappen vyhrál na okruhu ve Spa-Francorchamps svou devátou kvalifikaci v kariéře. V měření, které ovlivnilo deštivé počasí, porazil jezdec Red Bullu George Russella z Willamsu a Lewise Hamiltona z Mercedesu. Kvalifikace musela být na více než půl hodiny přerušena kvůli těžké nehodě Landa Norrise. Jedenadvacetiletý závodník vyvázl bez větších následků.

Rodák z belgického Hasseltu Verstappen se bude na takřka domácí trati snažit v neděli smazat osmibodové manko na Hamiltona. Díky času 1:59,765 si připsal šestou pole position v sezoně. V Belgii odstartuje z prvního místa poprvé v kariéře, dosud zde byl v závodě nejlépe dvakrát třetí.

"Jsem rád, že se mi tu podařilo získat pole position, nebylo to vůbec snadné. Podmínky byly zrádné. Těší mě, že jsem ale po letní pauze zajel takovou kvalifikaci. Je to úžasná trať, nicméně v mokru je také velmi náročná. Nakonec jsme ale získali první místo a to je nejdůležitější," prohlásil po dojezdu před televizními kamerami Verstappen.

Verstappen si zajistil pátou pole position z posledních šesti závodů v závěrečném kole, kdy překonal na usychající trati do té doby nejrychlejšího Hamiltona. Úřadující šampion, jenž zaútočí na jubilejní 100. vítězství v kariéře, navíc v závěru nestačil ani na krajana Russella. Ten se postaral o senzační úspěch svého týmu a poprvé s Williamsem odstartuje z první řady.

"Upřímně nevím, co na to říct. Myslel jsem si, že už jsme odvedli dobrou práci, když jsme se dostali z první části kvalifikace, a teď najednou stojíme v první řadě. Byl jsem však v dobré pozici, kdy jsem neměl co ztratit. Rád bych toho však využil a získal další body," uvedl Russell.

Je nám líto, video expirovalo.
Mokrou kvalifikaci na GP Belgie ovládl Verstappen

Třetí kvalifikační část ovlivnila v úvodu Norrisova nehoda. Pilot McLarenu dostal v sílícím dešti smyk a narazil tvrdě do bariéry. Přestože vyvázl zdravotně v pořádku a odešel do lékařského vozu "po svých", kvalifikace byla kvůli dešti a nebezpečným podmínkám takřka na 40 minut přerušena.

"V životě mi bylo i líp, ale jsem v pořádku. Jsem jen trochu potlučený, protože to byla celkem velká rána. Budu ale připravený a chci v neděli závodit," ujistil Norris, který však kvůli výměně převodovky odstartuje až čtrnáctý.

Nedařilo se ani druhému pilotovi Mercedesu Valtterimu Bottasovi. Finský jezdec v den 32. narozenin skončil osmý a kvůli penalizaci za zavinění nehody v předchozí GP Maďarska se propadne na startu ještě o dalších pět míst. Trest ztráty pěti míst dostal i Lance Stroll z Aston Martinu, jenž odstartuje z poslední, 20. příčky.

Vedení F1 zároveň v dějišti nedělní Velké ceny oznámilo, že za zrušenou Velkou cenu Japonska nebude v kalendáři náhrada a o mistru světa se rozhodne ve 22 závodech. Upřesnilo také nové termíny tří závodů, v Turecku (10. října), Mexiku (7. listopadu) a Brazílii (14. listopadu) se pojede oproti plánu o týden později. Nadále volný zůstává závodní víkend od 19. do 21. listopadu, spekuluje se ale, že pořadatelem dvacátého závodu sezony bude Katar jako náhradní dějiště za zrušenou Austrálii.

Včetně nedělního závodu je letos ještě na programu jedenáct závodů, ten poslední 12. prosince v Abú Dhabí.

Kvalifikace na Velkou cenu Belgie, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa-Francorchamps:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:59,765, 2. Russell (Brit./Williams) -0,321, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,334, 4. Ricciardo (Austr./McLaren) -1,099, 5. Vettel (Něm./Aston Martin) -1,170, 6. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1,399, 7. Pérez (Mex./Red Bull) -2,347, 8. Bottas (Fin./Mercedes) -2,737, 9. Ocon (Fr./Alpine) -3,748, 10. Norris (Brit./McLaren) bez času.

Pozn.: Bottase čeká na startu závodu kvůli penalizaci ztráta pěti míst.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články