Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Verstappen si připsal sedmé vítězství sezony, Leclerc závod opět nedokončil

Monacké prokletí pokračuje. Charles Leclerc ve Francii po chybě v osmnáctém kole nedokončil již třetí závod letošní sezony, který vedl. Chyby svého rivala plně využil Max Verstappen, který si na okruhu Paula Ricarda dojel pro sedmé vítězství letošního ročníku, čímž svůj náskok na Monačana navýšil na 63 bodů. Druhý dojel Lewis Hamilton, který nastoupil do své jubilejní tří sté Velké ceny formule 1.

Je nám líto, video expirovalo.
Verstappen navýšil ve Francii vedení v šampionátu F1

Famózní start závodu předvedl Kevin Magnussen. Přestože musel kvůli penalizaci odstartovat z poslední pozice, díky bezchybnému úvodnímu kolu získal 7 pozic a dostal se do boje v polovině startovního pole. Horší průběh měl začátek startu pro Júki Cunodu z AlphaTauri, který po kontaktu s Estebanem Oconem, jenž za kontakt s japonským pilotem obdržel pětivteřinovou penalizaci, skončil otočený mimo trať. V závodě mohl pokračovat, nicméně se zpět na okruh připojil jako poslední. Kvůli defektu na svém monopostu nakonec ze závodu musel odstoupit.

Dva největší soupeři v boji o titul Charles Leclerc a Max Verstappen si od prvního kola jeli vlastní závod. Monačan lépe odstartoval a udržel si vedení, Verstappen se ovšem díky systému DRS držel v těsném závěsu. Ferrari ovšem na okruhu Paula Ricarda bylo k nezastavení a Leclerc se brzy svému rivalovi vzdálil nad hranici jedné vteřiny, která rozhoduje o možnosti použití DRS.

Vše se ale otočilo v osmnáctém kole. Monacký pilot ztratil v jedenácté zatáčce kontrolu nad svým monopostem a skončil v bezpečnostní bariéře, čímž pro něho závod skončil. Na okruh vyjelo safety car, čehož jezdci využili k výměně pneumatik. Z chyby Monačana nejvíce vytěžil Max Verstappen, který se dostal do vedení závodu i díky tomu, že svou zastávku v boxech absolvoval ještě před nehodou Leclerca.

"Myslím, že jsme od začátku měli dobré tempo. Chtěl jsem dostat Charlese pod tlak, ale přehřívaly se mi pneumatiky. Snažili jsme se proto držet v dosahu a čekat na šanci. Charles měl smůlu a doufám, že je v pořádku. Poté jsem si jel svůj závod a staral se o pneumatiky," uvedl Verstappen.

Nizozemec udělal velký krok k možné obhajobě titulu. "Vždycky se snažím získat maximální počet bodů. Čeká nás ale spousta dalších závodů, v nichž musíme získat body. Dneska jsme zažili úspěšný den, ale stále máme před sebou hodně práce. Zejména v rychlosti na jedno kolo," doplnil Verstappen.

"Tlačil jsem na to až moc a ulétla mi zadní část vozu. Byl to pro mě velmi těžký víkend, protože jsem bojoval s vyvážením. Udělal jsem chybu ve špatnou chvíli," litoval Leclerc.

"Dělám vrcholový sport a na té nejvyšší úrovni. Pokud ale budu dělat takové minely dál, pak je vše zbytečné. Jestli prohrajeme šampionát o 32 bodů, budu vědět, kde jsem je ztratil. Je to nepřijatelné," řekl Leclerc.

Zmatky v italské stáji

Jedinou šancí pro zisk bodů do Poháru konstruktérů tak pro italskou stáj zůstal Carlos Sainz, který se navzdory pětivteřinové penalizaci za nebezpečné opuštění boxů probojoval startovním polem do první pětice. Dramatický průběh závodu tím ale neskončil.

Navzdory zmatkům v týmové komunikaci se španělský pilot probojoval ve dvaačtyřicátém kole na třetí pozici před Sergio Péreze. V dalším kole jej však čekala další zastávka v boxech, kde musel absolvovat svou pětivteřinovou penalizaci a propadl se na osmé místo za oba vozy McLaren. Závod nakonec španělský jezdec dokončil na pátém místě, nicméně závodní víkend ve Francii pro Ferrari znamenal další bodovou ztrátu.

Ze závodu musel v závěru kvůli technické závadě odstoupit i čínský pilot Alfa Romeo Čou Kuan-Jü. Ve vedení už ovšem k žádným změnám nedošlo. Pro sedmé vítězství v sezoně si dojel Max Verstappen před Lewisem Hamiltonem a Georgem Russellem z Mercedesu. 

"Byl to fakt těžký závod, protože mi moc nefungovala lahev s pitím. Na to, jak jsme ale během víkendu byli od těch kluků (Red Bull a Ferrari) daleko, je to skvělý výsledek. Máme spolehlivý vůz a to je zásluha všech lidí v továrně. Ještě jsem si nestoupl na váhu, ale myslím, že jsem zhubl tak tři kila. Už se těším, až se napiju," dodal Hamilton.

Velká cena Francie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Le Castellet:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:30:02,112, 2. Hamilton -10,587, 3. Russell (oba Brit./Mercedes) -16,495, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -17,310, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -28,872, 6. Alonso (Šp./Alpine) -42,879, 7. Norris (Brit./McLaren) -52,026, 8. Ocon (Fr./Alpine) -56,959, 9. Ricciardo (Austr./McLaren) -1:00,372, 10. Stroll (Kan./Aston Martin) -1:02,549.

Nejrychlejší kolo: Sainz.

Průběžné pořadí MS (po 12 z 22 závodů): 1. Verstappen 233 b., 2. Leclerc (Mon./Ferrari) 170, 3. Pérez 163, 4. Sainz 144, 5. Russell 143, 6. Hamilton 127, 7. Norris 70, 8. Ocon 56, 9. Bottas (Fin./Alfa Romeo) 46, 10. Alonso 37.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 396, 2. Ferrari 314, 3. Mercedes 270, 4. Alpine 93, 5. McLaren 89, 6. Alfa Romeo 51, 7. Haas 34, 8. Alpha Tauri 27, 9. Aston Martin 19, 10. Williams 3.

Zdroj
ČTK, Twitter, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články