Verstappen ovládl sprintovou kvalifikaci formule 1, Hamilton dojel druhý

V premiérové sprintové kvalifikaci formule 1 zvítězil Max Verstappen a do nedělního závodu nastoupí z pole position. Po páteční kvalifikaci sice z prvního místa startoval úřadující šampion Lewis Hamilton, kvůli nepovedenému startu se však propadl za aktuálního lídra Maxe Verstappena, který si již vedoucí pozici bez problémů pohlídal. Třetí místo obhájil Valtteri Bottas.

Max Verstappen na okruhu Silverstone
zdroj: ČTK/DPA autor: HOCH ZWEI

Pilot Red Bullu Verstappen tak získal šestnáctou pole position v kariéře a čtvrtou za sebou. V nově zavedeném experimentu sprintové kvalifikace, která se na trati v Silverstonu jela na 17 kol, rozhodl o triumfu už v úvodu, kdy se po zhasnutí startovních světel protlačil před vítěze páteční kvalifikace Hamiltona. Úřadující šampion se sice ještě snažil v dalších zatáčkách svému rivalovi a lídrovi mistrovství světa úder vrátit, nicméně třiadvacetiletý Nizozemec všechny jeho útoky ustál.

"Na téhle trati je těžké předjíždět, ale povedl se mi start. V prvním kole jsem s Lewisem svedl pěkné souboje a pak už jsem se snažil jet vlastní tempo. Oba jsme se snažili jet naplno a na konci už jsem měl na pneumatice nějaké puchýřky. Jsme ale rádi, že se nám podařilo uspět. V neděli nás čeká další vzrušující souboj a myslím, že budeme mít silné auto," řekl po dojezdu před televizními kamerami Verstappen.

Díky zisku prémiových tří bodů za vítězství si pak ještě více upevnil vedení před Hamiltonem v průběžném pořadí. Náskok 33 bodů bude moci navíc zvýšit v nedělním závodu, v němž zaútočí již na čtvrtý triumf po sobě. Naopak Hamilton se pokusí na domácí trati prolomit čekání na vítězství od začátku května.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvalifikační sprint na GP Británie vyhrál Verstappen

Tento formát závodu bychom měli opakovat častěji

"Dal jsem do toho všechno a chci poděkovat všem fanouškům, co tu byli. Omlouvám se, že jsem nevyhrál, ale zítra se o to znovu pokusím. Měl jsem před sprintem jasný cíl a určitě není dobré, když ztratíte vedoucí příčku. Věřím, že to ale ještě obrátíme v pozitivní konec," řekl Hamilton.

"Max mi po prvním kole odjel a už jsem s tím nemohl nic dělat. Jejich starty jsou letos hrozně silné. Tenhle formát závodního víkendu se mi nicméně líbí. Mít kvalifikaci v pátek je mnohem zábavnější. Nevím, jestli to byl zatím ten nejvíce vzrušující podnik, ale měli bychom to opakovat častěji," dodal Hamilton.

Do první pětky se vtlačili také Charles Leclerc z Ferrari a Lando Norris z McLarenu. Další britský závodník George Russell zahájí s williamsem závod jako devátý.

Nepovedenou sprintovou kvalifikaci, jejíž formát se bude opakovat ještě před GP Itálie a Brazílie, prožil naopak Verstappenův týmový kolega Sergio Pérez. Mexický jezdec a třetí muž MS dostal během boje o přední příčky smyk, vyjel mimo trať a propadl se až na chvost pole. V závěru pak musel vůz odstavit a do závodu tak odstartuje jako poslední.

Výsledky sprintové kvalifikace na Velkou cenu Británie formule 1

Sprintová kvalifikace na Velkou cenu Británie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstonu:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 25:38,426, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -1,430, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -7,502, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -11,278, 5. Norris (Brit./McLaren) -24,111, 6. Ricciardo (Austr./McLaren) -30,959, 7. Alonso (Šp./Alpine) -43,527, 8. Vettel (Něm./Aston Martin) -44,439, 9. Russell (Brit./Williams) -46,652, 10. Ocon (Fr./Alpine) -47,395.

Průběžné pořadí MS: 1. Verstappen 185 b., 2. Hamilton 152, 3. Pérez 104, 4. Norris 101, 5. Bottas 93, 6. Leclerc 62.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 289, 2. Mercedes 245, 3. McLaren 141, 4. Ferrari 122, 5. AlphaTauri 48, 6. Aston Martin 44, 7. Alpine 32, 8. Alfa Romeo 2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články