Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Verstappen navázal na úspěšný loňský ročník. Do VC Bahrajnu odstartuje z pole position

Kvalifikaci do úvodního závodu vozů F1 ovládl úřadující šampion Max Verstappen před týmovým kolegou Pérezem. Druhá řada na roštu patří vozům Ferrari. Skvělou formu potvrdil španělský matador Fernando Alonso, který odstartuje z pátého místa. 

Je nám líto, video expirovalo.
Úřadující šampion Verstappen odstartuje v Bahrajnu z pole position

Úvodní část kvalifikace přerušil problém s odpadlými částmi z monopostu Charlese Leclerca. Navzdory tomu však Monačan po rychlé opravě dokázal zajet na třetím místě. Jeho týmový kolega Carlos Sainz předvedl rovněž slušný výkon a odstartuje hned za Monačanem ze čtvrtého místa.

"Byli jsem ve hře o první místo, což jsem nečekal. Ale Red Bull je velmi, velmi rychlý a je potřeba si uvědomit, že v závodním nastavení jsme pomalejší," uvedl Leclerc, který navíc v závěrečné části šetřil gumy. "Myslím, že je lepší startovat třetí na nových než první na ojetých," dodal.

Již v první části kvalifikace se potvrdily problémy stáje McLaren. Nováček v týmu Oscar Piastri dokázal zajet pouze osmnáctý nejrychlejší čas a jeho premiérový start v F1 jistě neproběhl podle jeho představ. Jeho týmový kolega Lando Norris se sice dokázal probojovat do druhé části kvalifikace, nicméně i tak se projevily nedostatky, se kterými se tým aktuálně potýká. A ani Norris se neprobojoval mezi desítku nejlepších – jedenácté místo bylo pro Brita maximum.

V lepší úvod do nové sezony jistě doufal i Pierre Gasly, který poprvé v kariéře nestartuje v týmu spojeném s Red Bullem. Francouz v barvách stáje Alpine odstartuje z poslední příčky. 

Naopak příjemným výsledkem se může pyšnit stáj Aston Martin, která znovu potvrdila perfektní fomu před novým ročníkem. Fernando Alonso, který celý víkend atakoval přední pozice, do úvodní Velké ceny odstartuje z pátého místa před dvojicí z Mercedesu. 

Závěr kvalifikace ovšem patřil úřadujícím šampionům. Max Verstappen dokázal zajet nejrychlejší kolo před kolegou Pérezem a Red Bull tak do nového ročníku odstartuje dominantně z první a druhé pozice. 

"V trénincích jsem se tady docela trápil, takže pole position je pro mě příjemné překvapení," uvedl Verstappen. "Navíc v závodním nastavení je naše auto ještě lepší," přidal vítěz pětatřiceti Velkých cen.

Kvalifikace na Velkou cenu Bahrajnu, úvodní závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sáchiru:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:29,708, 2. Pérez (Mex./Red Bull) -0,138, 3. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,292, 4. Sainz (Šp./Ferrari) -0,446, 5. Alonso (Šp./Aston Martin) -0,628, 6. Russell (Brit./Mercedes) -0,632.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články